Konferencije za medije Vučića i Krihbauma: Ko će – ako ne komšija!

Konferencije za medije Vučića i Krihbauma: Ko će – ako ne komšija!

22/03/2016 Off By

 NA PITANJE O NAŠOJ BEZBEDNOSTI OD EVENTUALNIH NAPADA TERORISTA, PREMIJER VUČIĆ ODGOVARA DA JE PODIGNUTA OPERATIVNOST NAŠIH BEZBEDNOSNIH SNAGA. MI SMO SPREMNI DA UČESTVUJEMO U  ZAJEDNIČKOJ BORBI PROTIV TERORIZMA


Info: RANKA ČIČAK

NA PITANJE novinara hoće li Nemačka podržati otvaranje poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom, predsednik Odbora Bundestaga za pregovore sa EU, Ginter Krihbaum kaže da njegova zemlja podržava otvaranje poglavlja i da će takvu preporuku dati. Što se tiče primedbi Hrvatske, koja je i sama članica EU, za sve njene bilateralne odnose sa Srbijom ne može se koristiti položaj i naći izlaz u EU, već samo sud:


 

Ako dođete do zaključka da se radi o bilateralnim pitanjima, nadležan je sud. Ja sam optimista i nadam se da će se  naći izlaz. Tako je bilo i kada je Hrvatska htela u EU,  a Slovenija je smetala.

Krihbaum kaže da podržava reforme srpske Vlade:

-Kao predsednik Hrišćansko demokratske unije nemam problem da nastavim reforme Šredera, od kojih još danas Nemačka ima koristi. Možda je kod vas slično.

Zaključujući da ćemo i mi imati koristi od sadašnjih teških reformi, Krihbaum kaže da će naša Vlada od  Nemačke imati podrtšku i pomoć.

Na pitanje o našoj bezbednosti od eventualnih napada terorista, premijer Vučić odgovara da je podignuta operativnost naših bezbednosnih snaga. Mi smo spremni da učestvujemo u  zajedničkoj borbi protiv terorizma:

Katastrofa u Brislu ne sme da nas uspaniči. Ne smemo da unosimo nemir u svoje zemlje, jer baš to teroristi hoće. ♦


 

Zašto Vučić (ne) reaguje na klevete nekih novina!

 

VUČIĆ JE ODGOVORIO DA NAPADAJU I NJEGA, „ALI DA MI NE PADA NA PAMET DA SE PRAVDAM. PROCENJUJEM DA JE BOLJE DA ĆUTIM I NE TUŽIM“


NA DANAŠNOJ konferenciji za novinare premijera Aleksandra Vučića i njegovog gosta, predsednika Odbora za odnose sa EU u Bundestagu, a, pitanje koleginice iz sajta Insajdera izazvalo je pažnju:


Gospodine Vučiću, vi ste u intervjuu Insajderu govorili o neophodnosti da štampa bude slobodna. Ali u svakodnevnom životu ne reagujete na klevete nekih novina, diskreditovanje ličnosti i celih porodica. Zar ne  vidite da se tako ponižava i ceo narod?

Vučić je odgovorio da napadaju i njega, „ali da mi ne pada na pamet da se pravdam. Procenjujem da je bolje da ćutim i ne tužim“.

Gospodin Kirhbaum je tražio da mu se prevede. Preveo mu je na engleski lično premijer, pa je Nemac prokomentarisao da sloboda štampe zahrteva i odgovornost:

U jednoj, vama susednoj zemlji dogodilo se da napišu da sam bio protiv da na jedan sastanak dođe jedan premijer. A bilo je potpuno suprotno, ja sam upravo  insistirao da on dođe.

Vučić je prokomentarisao:

-Dragi Ginter, treba da budete zadovoljni što niste gore prošli. Ovde bi bilo gore.

Ginter se obratio novinarima:

-Možete pisati šta hoćete, ali morate da dokažete to što tvrdite. Sloboda štampe  je veoma  dobra u EU i treba je sačuvati. Bez toga nema demokratije. Moj je utisak da ovde slobodno pitate, razgovarate i pišete. Ali  treba poštovati kodeks novinara. ♦