U galeriji Petak, od 25. marta  izlaže Damjan Pavlović

U galeriji Petak, od 25. marta izlaže Damjan Pavlović

22/03/2016 Off By

 

PAVLOVIĆ JE DO SADA IZLAGAO U BEOGRADU 1994 U BEOGRADU NOVOM SADU I MOSKVI. DOBITNIK JE BORBINE NAGRADE ZA NAJBOLJI STUDENSKI RAD U OBLASTI ARHITEKTURE, 2000


 

Info: PRESS DOSIJE UMETNIK

 

PROJEKAT „DosijeUmetnik“ udruženja Kreativna fabrika u  petak 25. marta 2016. u 20 časova, predstavlja, u noćnoj galeriji Petak,  izložbu slika Damjana Pavlovića .


 

Kritika navodi da su slike Damjana Pavlovića živi oblik apstraktnog ekspresionizma pomešanog sa enformelom i arhitektonskom kompozicijom.

 

Transformacija platna počinje od ruke umetnika, nekontrolisanim prenosom iskustava, utisaka, emocija, svakodnevnih, ambicioznih i perspektivnih događaja ljudskog života. Slika nastavlja da živi, razvija se i menja naglašavajući nove strane za svakog gledaoca, na osnovu sopstvenog iskustva, emotivnog i psiho-fizičkog stanja. Ona više ne nosi jasne definicije, forme i koncepte. Ovo je apstraktna, nelogična matrica bez jasno definisanih umetnikovih koncepata i stereotipa. One privlače vašu pažnju i nude mogućnost da razumete realnost na potpuno novi način. Slika više nije predmet muzejske umetnosti, nije otisak prošlih događaja, slika određene osobe ili mesta, nije investicija. Nije samo lep komad u enterijeru. Deo je života određenog čoveka u njegovom individualnom prostoru i menja se sa njim. Slika pomaže njemu da shvati prošlost, da pronađe odgovore u sadašnjosti i da gleda u sopstvenu, ličnu, intimnu budućnost.

Pavlović je do sada izlagao u Beogradu 1994 u Beogradu Novom Sadu i Moskvi.

Dobitnik je Borbine nagrade za najbolji studenski rad u oblasti arhitekture, 2000.

Rođen je u Beogradu 1975. godine. Završio je Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu. U periodu školovanja uvek je pokazivao talenat za crtež i slikarstvo. Na pripremnoj nastavi za upis na Arhitektornski fakultet 1993. godine, kod Mihajla Čanaka, uči crtež olovkom i razvija svoju tehniku sve do 2000. godine kada u potpunosti odustaje od crteža. Godine 2006. odlazi u Moskvu i počinje da se bavi slikarstvom. Kroz razne eksperimente sa bojama i tehnikama dolazi do svog slikarstva.

Noćna galerija Petak nalazi se u  Lomininoj ulici br 14 , u Beogradu.♦