Srbija: Stigla prva grupa turista iz Irana

Srbija: Stigla prva grupa turista iz Irana

18/03/2016 Off By

IRANSKI AMBASADOR MAJD FAHIM POUR SE NADA DA ĆE OVAJ PRVI ČARTER LET BITI UVOD ZA USPOSTAVLJANJE STALNE AVIONSKE VEZE BEOGRADA I TEHERANA. ON JE ČESTITAO SVOJIM SUNARODNICIMA IRANSKU NOVU GODINU I REKAO DA JE SREĆAN ŠTO ĆE MOĆI DA JE PROSLAVE U JEDNOM OD NAJLEPŠIH GRADOVA EVROPE


Info: RANKA ČIČAK

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktorka Turističke organizacije Srbija, Marija Labović napravili su danas u Beogradu svečanost za prvih 200 turista koji su stigli iz Irana. Prijemu je prisustvovao i iranski ambasador, Majd Fahim Pour. kao i direktor najveće iranske turističke agencije, koja je organizovala ovu posetu u saradnji sa našom turističkom agencijom Big tur.

Srpski ministar rekao je gostima da će im kod nas sve želje biti ispunjene i da već krajem meseca iz Teherana stiže druga grupa turista.
Direktorka turističke organizacije Srbija, Marija Labović zadovoljna je saradnjom sa velikim turističkim tržištem Irana:
– Srbija je još nedovoljno poznata na tržištu Irana. Vi ste prva grupa koja će imati prilike da upozna našu zemlju. Da postanete ambasadori naše zemlje u vašoj.
Iranski ambasador se nada da će ovaj prvi čarter let biti uvod za uspostavljanje stalne avionske veze Beograda i Teherana. On je čestitao svojim sunarodnicima iransku Novu godinu i rekao da je srećan što će moći da je proslave u jednom od najlepših gradova Evrope.
Najveća iranska turistička agencija Iran Markori internešnel slavi 23. rođendan, a 16 godina ima ture po Balkanu. Ovo joj je prva u Srbiji. Posle Beograda, iranski turisti obilaze Zagreb i Sofiju.
Domaćini su iranskom ambasadoru poklonili grafike Vučkovića. Ministar Ljajić dobio je od Iranaca persijski tepih, a direktorka Labović srebrni reljef ručno rađen.
Posle svečanosti, ministar Ljajić nam je rekao da je ovo prva veća organizovana grupa stranih turista :
– I to baš iz Irana, zahvaljujući trudu iranskog tur operatora. Domaće agencije do sada nisu bile aktivne, niti su podnosili zahteve da koriste sredstva državne stimulacije. Na svu sreću, ovde imamo i domaćeg operatera, koji će zajedno s iranskim nastaviti da radi ove ture. Sledeća je 27 marta. Najavljuju novih 300 iranskih turista. Do kraja godine će biti još 10 tura. Prema tome, Srbija je uradila nešto što je bilo gotovo nezamislivo. Slovenci mole da uključujemo i njih u ove iranske ture. To su turisti koji mnogo troše i koji su za svako tržište vrlo zahvalni, jer stvaraju veliki dobitak u turističkom prometu.
Na pitanje o bezbednosti naših turista na putovanjima koje organizuju naše agencije, ministar odgovara da se više neće praviti propusti kao nekada:
– Neće se desiti da su putnici oštećeni , da se ne ispune uslovi ugovora sa agencijom, da se nudi jedan hotel, a da turisti budu odvedeni u drugi. Izmene Zakona koje smo doneli predviđaju da agencija mora imati osiguravajuću polisu ili bankarsku garanciju od 300 hiljada evra . Bez toga ne može da dobije licencu. Iz tog novca se isplaćuju putnici ako se ne ispune obaveze iz ugovora. Putnik će dobijati takozvanu potvrdu o garanciji i način kako da je aktivira. Sve agencije će nakon svakog radnog dana morati da podnose sve podatke o putnicima , njihovoj bezbednosti i konforu. ♦