Otvoreno pismo Zorana Terzina, član Predsedništva LSV i šefa Odborničke grupe LSV u Skupštini Sombora, gradonačelniku Saši Todoroviću

Otvoreno pismo Zorana Terzina, član Predsedništva LSV i šefa Odborničke grupe LSV u Skupštini Sombora, gradonačelniku Saši Todoroviću

18/03/2016 Off By

 

Poštovani,
Poznato je da ste dobili Zaključak Vlade Republike Srbije od 11. marta, kojim se lokalnim samoupravama preporučuje da u 2015. i 2016. godini dozvole svima koji su uzurpirali državno poljoprivredno zemljište, da sami prijave svoju uzurpaciju do 1. maja 2016. godine, te da se s njima potom zaključi vansudsko poravnanje. U tom slučaju bi uzurpatori državne zemlje, suprotno zakonu, umesto da plate trostruku cenu za to što su zemlju oteli, bili čak i nagrađeni. Zakup zemljišta tada će platiti po prosečnoj ceni zakupa u AP Vojvodini, koja je daleko manja od cene koju bi morali platiti da su licitirali.

Zaključak Vlade, međutim, ne obavezuje Vas da tako i učinite. To je preporuka, a ne naredba, jer niko ne bi mogao da Vam naredi da kršite Zakon. A prekršićete Zakon ako postupite u skladu sa Zaključkom i pre ili kasnije, zbog toga odgovarati.
Od toga što ćete kao gradonačelnik prekršiti Zakon i naneti štetu svom gradu, još je gore što ćete naneti nesagledivu štetu i ogromnu nepravdu somborskim poljoprivrednicima. Upozoravamo Vas i da svojim pozivom dovodite pod udar zakona sve poštene paore koji do sada nisu protivzakonito ulazili u državne posede i izjednačujete ih s kriminalcima i tajkunima.Ujedno, upozoravamo Vas da podsticanjem paora da bez prethodne licitacije uđu u državne posede, izazivate potencijalnu opasnost izazivanja sukoba na terenu između poljoprivrednika.
U našoj opštini, jedno preduzeće uzurpiralo je 2.300 hektara zemlje, a inspekcije nisu preduzele ništa. U našoj opštini, funkcioner Srpske napredne stranke nagovarao je poljoprivrednike da učine isto to. Svi mediji u državi, brujali su o tome. Gde je Vaša reakcija? Zašto ne prozivate Ministarstvo poljoprivrede? Zašto se ne bunite nad sramotom i nepravdom?
Ne dajte da se na taj način naš Sombor ošteti za ogromnu razliku u ceni zakupa i da oni koji su zemlju uzurpirali, postanu nekakvi „budući investitori“ koji će tom zemljom raspolagati u narednih trideset godina.
Poštujte Zakon. Stavite Sombor i svoje sugrađane ispred stranke i politike.
Sprečite haos i zahtevajte da uzurpatori zemlje budu kažnjeni umesto nagrađeni.♦