Turska ucenjuje EU?

Turska ucenjuje EU?

18/03/2016 Off By

NEMAČKA KANCELARKA ANGELA MERKEL REKLA JE DA SU RAZGOVORI NA JUČERANJEM SAMITU LIDERA EU U BRISELU, KOJI JE BIO POSVEČEN MINGRANTSKOJ KRIZI, BILI “KONSTRUKTIVNI”, ALI DA ĆE PUT DO DOGOVORA S TURSKOM BITI “SVE PRE NEGO LAK”


Info: AGENCIJE

ČELNICI Evropske unije dogovorili su posle prvog dana samita u Briselu zajednički stav, ali ne i tekst dogovora koji će danas ponuditi Turskoj za rešavanje migrantske krize.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su razgovori bili “konstruktivni”, ali da će put do dogovora s Turskom biti “sve pre nego lak”.

Holandski premijer Mark Rute je na pitanje što je najveća prepreka za dogovor, odgovorio: “Dogovorili smo se da nećemo reći ništa o tome”.
Francuski predsednik Oland je rekao da “još nema dogovora”, ali da su na putu da se dogovore.

Čelnici 28 zemalja članica EU pokuš će danas da dovrše načelni sporazum postignut početkom prošle nedelje prema kojem bi Turska trebala da primi sve migrante koji s njene teritorije dođu na grčka ostrva kao i one koji budu uhvaćeni u turskim teritorijalnim vodama.

Turska je 7. marta postavila niz zahteva koje bi EU trebala da ispuni kako bi došlo do sporazuma. Među tim zahtevima su dodatne tri milijarde pomoći za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, pored one tri milijarde obećane prošle godine, ukidanje viza za turske državljane do juna i ubrzavanje pristupnih pregovora.

Dogovor s Turskom nije jednostavan i izložen je brojnim kritikama da popušta Turskoj, koja se služi ucenama da bi dobila što više znajući da bez nje nema rešenja migrantske krize.♦