Izvršni odbor NBS: referentna kamatna stopa i dalje 4,25 odsto

Izvršni odbor NBS: referentna kamatna stopa i dalje 4,25 odsto

17/03/2016 Off By

 

USPORAVANJE GLOBALNE EKONOMIJE UZ NORMALIZACIJU MONETARNE POLITIKE FED-A MOGLO BI SE ODRAZITI NA RAST AVERZIJE INVESTITORA PREMA RIZIKU, A TIME I NA TOKOVE KAPITALA PREMA ZEMLJAMA U USPONU, PA I SRBIJI


Info: PRESS NBS

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odluči je na današnjoj sednici da referentni kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto.

Odbor je ocenio da je postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike dovoljan da inflacija od sredine godine započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine i zbog ovoga Narodna banka Srbija zadržava opreznu monetarnu politiku.
Kretanja u međunarodnom okruženju u ovom trenutku karakterišu nepovoljniji izgledi za globalni rast, a samim tim i za brzinu oporavka zone evra, našeg najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera.
Neizvesnosti doprinosi i kretanje cene nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, prisutni geopolitički rizici, kao i divergentne monetarne politike vodećih centralnih banaka. Usporavanje globalne ekonomije uz normalizaciju monetarne politike FED-a moglo bi se odraziti na rast averzije investitora prema riziku, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji. S druge strane, smanjenju eksternih rizika trebalo bi da doprinese dodatno ublažavanje monetarne politike Evropske centralne banke iz marta ove godine.
U takvim okolnostima, Izvršni odbor je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 4,25 posto.
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. aprila.♦