Brisel: dvanesti samit o migrantskoj krizi

Brisel: dvanesti samit o migrantskoj krizi

17/03/2016 Off By
Foto Rojters

TURSKA BI DO 2018. TREBALA DA DOBIJE OD ZEMALJA EU-A ŠEST MILIJARDI EVRA. TURSKA JE ZATRAŽILA I DA SE SVIM TURSKIM GRAĐANIMA UKINU VIZE ZA SVE ZEMLJE EVROPSKE UNIJE, I DA SE UBRZAJU PREGOVORI OKO ULASKA TURSKE U EU


Info: AGENCIJE

DANAS u Briselu počinje dvanaesti dvodnevni samit čelnika zemalja EU-a kako bi pokušali da pronašu rešenje za migrantsku krizu .

Nemački Bild postavlja pitanje kada će kancelarka Angela Merkel da izgubi strpljenje . Navode da je u sredu u parlamentu delovala smireno i odlučno. Prema poslednjem predlogu, Turska bi trebalo da zaustavi krijumčare, da preuzme izbeglice i zaustavi njihovo putovanje prema Evropi.
Zbog ovoga Turska bi do 2018. trebala da dobije od zemalja EU-a šest milijardi evra. Turska je zatražila i da se svim turskim građanima ukinu vize za sve zemlje Evropske unije, i da se ubrzaju pregovori oko ulaska Turske u EU.
Takođe, predlog je i da bi zemlje EU-a preuzimale, prema kvotama, izbeglice koje dolaze isključivo iz Sirije.
Ovom predlogu se protivi Bugarska čije vlasti smatraju da će on samo stvoriti nove izbegličke rute. I mađarski premijer Viktor Orbán je protiv. Kaže da neće pristati na transfer izbeglica iz Turske u Mađarsku. Predlogu se protive i Austrija, Francuska, Španija i Poljska.♦