Voće i povrće – što ne treba da bacamo?

Voće i povrće – što ne treba da bacamo?

13/03/2016 Off By

 

POJEDINE DELOVE VOĆA I POVRĆA PRI ČIŠĆENJU BACAMO. IAKO U VEĆINI SLUČAJEVA NEĆEMO POGREŠITI, POSTOJI NEKOLIKO PRIMERA GDE JE ONO ŠTO 99 ODSTO LJUDI BACA ITEKAKO VREDNO


SEMENKE DINJE

Ove semenke su obično prva stvar koju bacamo kad otvorimo dinju, ali one su pune proteina, vlakana, vitamina E i magnezijuma. Da bi bile ukusnije, ispecite ih u rerni i prelijte maslinovim uljem.

KORA LUKA

Ovaj hrskavi omotač bogat je kvercetinom, sastojkom koji snižava krvni pritisak i pomaže u održavanju imuniteta. Koru možete da iskoristite tako što ćete je ubaciti u gulaš ili varivo, a zatim je izvaditi pre serviranja.

KORA LUBENICE

Kora lubenice bogata je aminokiselinom citrulinom, koja može da poboljša vaš krvotok. Ubacite koru u čvrsti, kvalitetniji blender, zajedno s mesnatim, crvenim dijelom koji inače jedete, jagodama, i malo soka od pomorandže. Dobićete osvježavajući smuti.

LISTOVI BROKOLIJA

Ovi mesnati listovi su trostruki dobitak, budući da su bogati vitaminom A, vitaminom C i kalcijumom. Nasjeckajte ih i ubacite u tiganj s drugim povrćem i ostatkom brokolija.

VRH CELERA

Verovali ili ne, ovo lišće je izuzetno ukusno i puno magnezijuma, koji pomaže u izgradnji mišića, zatim kalcijuma koji će vam ojačati kosti, i vitamina C. Pripremite ga kao bilo koje lisnato povrće, tj. dodajte u pileću supu ili supu od povrća.

POMORANDŽINA KORA

Već znate da odlično miriše, ali vjerovatno niste znali da je osim toga bogata vlaknima koja će blagotvorno djelovati na vaš digestivni trakt, ali i vitaminom C koje će vam podići imunitet. Najfinija će biti ako je narendate po piletini ili ribi.

STABLJIKA BLITVE

Ako naletite na blitvu koja ima ljubičasto-crvene stabljike, znajte da su bogate karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi koji su pravi borci protiv bolesti. Takođe su pune vitamina K, važnog sastojka koji će očuvati zdravlje kostiju. Kako bi vaše nepce uživalo, dinstajte stabljike s pečurkama i lukom, i uživajte u ukusnom prilogu.♦