Putin u julu (nezvanično) gost Slovenije?

Putin u julu (nezvanično) gost Slovenije?

13/03/2016 Off By
Već su se sreli: Pahor i Putin

MEDIJI NAVODE DA SE RADI O VRLO OSETLJIVOM PITANJU, S OBZIROM DA JE I MEDVEDEV PROŠLOGODIŠNJU POSETU SLOVENIJI ISKORISTIO ZA OŠTRE KRITIKE EVROPSKE UNIJE ZBOG NAMETNUTIH SANKCIJA


Info: MEDIJI

SLOVENAČKI mediji pišu da je Borut Pahor odlučio da pozove u nezvaničnu posetu Sloveniji Vladimira Putina na simbolično mesto rusko – slovenačkog prijateljstva, kapelicu svetog Vladimira.

“Rusku kapelicu” u Sloveniji na Vršiču prošle godine posetio je ruski premijer Dmitrij Medvedev, dok bi se ove godine povodom 100. godišnjice od podizanja moglo dogoditi da se pred njom pojavi i predsednik Vladimir Putin, navode slovenački mediji.
Očekuje se da bi Pahor ovu zasad nepotvrđenu informaciju da razjasni sledeće nedelje.
Mediji navode da se radi o vrlo osetljivom pitanju, s obzirom da je i Medvedev prošlogodišnju posetu Sloveniji iskoristio za oštre kritike Evropske unije zbog nametnutih sankcija.
Na spoljnopolitičke dimenzije upućivanja nezvaničnog poziva Putinu Pahora je navodno na minhenskoj konferenciji o bezbednosti nedavno upozorila Viktoria Nuland iz američkog Stejt Departmenta, a mariborski dnevnik Večer navodi da se Amerikanci boje “probijanja” međunarodnih sankcija i izolacije Putina koji su nametnuti zbog njegove politike prema Ukrajini i delovanja u sirijskom konfliktu.
SAD navodno potez Ljubljane prema Moskvi smatraju signalom udaljavanja EU-a od američke strategije izolacije Moskve jer posete ruskih zvaničnika ovo leto planiraju i neke druge države kao što su Austrija i Finske, navode mediji u Sloveniji.
Neki slovenački portali tvrde da bi – ako do poseta Putina Sloveniji krajem jula zaista dođe – bilo bi moguće očekivati i njegov kratki obilazak Ljubljane, gdje bi iskazao počast pripadnicima Crvene armije poginulim na slovenačkom tlu tokom Drugog svetskog rata, pred spomenikom koji im je nedavno postavljen na ljubljanskom groblju Žale.
Mediji pišu i da bi čitava komemoracija na putu za Vršič, strateški važnoj u Prvom svetskom ratu zbog blizine fronta na Soči, mogla imati i ekumenski karakter. ♦


.