Poklon Japana Zavodu za zaštitu spomenika kulture

Poklon Japana Zavodu za zaštitu spomenika kulture

11/03/2016 Off By

LABORATORIJA ZAVODA JE MODERNIZOVANA ZAHVALJUJUĆI JAPANSKOJ DONACIJI OD 52.800 EVRA. NA SKROMNOJ SVEČANOSTI U ZAVODU, AMBASADOR JE REKAO DA ĆE OVAJ POKLON OMOGUĆITI DA STARI SRPSKI SPOMENICI ZASJAJU SVOJIM ORIGINALNIM BOJAMA I DA ĆE ZBOG TE LEPOTE DOLAZITI JOŠ VEĆI BROJ TURISTA IZ JAPANA


Info: RANKA ČIČAK

AMBASADOR Japana, gospodin Đuići Takahara, predao je danas novi mikroskop i instrument za infracrvenu mikroskopsku spektroskopiju Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Srbije.

Laboratorija Zavoda je modernizovana zahvaljujući japanskoj donaciji od 52.800 evra. Na skromnoj svečanosti u Zavodu, ambasador je rekao da će ovaj poklon omogućiti da stari srpski spomenici zasjaju svojim originalnim bojama i da će zbog te lepote dolaziti još veći broj turista iz Japana.
Ovom donacijom srpski Zavod za zaštitu spomenika kulture postaje važna ustanova u regionu, jer tako moderne opreme u ovom delu Evrope nema.
Direkorka Zavoda, Mirjana Andrić rekla je da je ova institucija stara 70 godina, a najbolju laboratoriju u tadašnjoj Jugoslaviji dobila je pre 50 godina:
– Međutim, do pre tri godine naš Zavod je imao samo sposobne stručnjake, a oprema je zastarela. Ministarstvo kulture je to uočilo i krenula je velika obnova. Negde u isto vreme, krenulo je i naše profesionalno druženje sa profesorom arhitekture, gospodinom Kenićiro Hidaka sa Univerziteta u Tokiju i njegovom ćerkom, Midori Hidaka, konzervatorkom. Zajedno sa našim stručnjacima, oni su obilazili srednovekovne manastire Srbije i radili na njima.Tako je počela naša saradnja i sa predstavnicima ambasade Japana u Beogradu. Donacija Japana , vredna 52.800 evra dodeljena je našoj instituciji kao oprema za fizičko hemijsku laboratoriju.
Vlada Japana je i do sada svojim donacijama pomagala srpsku kulturu i sport. Ukupan iznos u ove dve oblasti u proteklih nekoliko godina prelazi 2 ipo miliona evra. Ukupna ekonomska pomoć japanske Vlade Srbiji iznosi preko 490 miliiona evra.♦