Umro Dragan Nikolić

Umro Dragan Nikolić

11/03/2016 Off By

FILMSKU KARIJERU ZAPOČEO JE 1964. GODINE MANJOM ULOGOM U FILMU “PRAVO STANJE STVARI”, A PRVU ZNAČAJNIJU GLAVNU ULOGU OSTVARIO JE 1967. U FILMU “KAD BUDEM MRTAV I BEO” ŽIVOJINA PAVLOVIĆA, ZA KOJU JE NAGRAĐEN DIPLOMOM NA FESTIVALU U PULI 1968


POPULARNI glumac Dragan Nikolić (72) preminuo je jutros u bolnici u Beogradu posle duge i teške bolesti.
Rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu. Nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premešten u Ekonomsku školu.

Posle dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnestogodišnjak bio najmlađi student.
Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Filmsku karijeru započeo je 1964. godine manjom ulogom u filmu “Pravo stanje stvari”, a prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je 1967. u filmu “Kad budem mrtav i beo” Živojina Pavlovića, za koju je nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968.
Bio je jedan od glavnih junaka u seriji “Otpisani” zajedno sa Vojom Brajovićem, Predragom Mikijem Manojlovićem, Čedomirom Petrovićem i Aleksandrom Berčekom.
Zapažene uloge ostvario je u više od trideset filmova, kao što su “Horoskop”, “Bube u glavi”, “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, “Mlad i zdrav kao ruža”, “Bez reči”, “Kičma”, “Nacionalna klasa”, “Ko to tamo peva”, “Banović Strahinja”, “Sezona mira u Parizu”, “Nešto između”, “Balkan ekspres”, “Obećana zemlja”, “Poslednji krug u Monci”, “Original falsifikata”.
Kao član Beogradskog dramskog pozorišta i Ateljea 212, u kojem je od 1969. tumačio više od dvadeset uloga, izgradio je i vrlo uspešnu pozorišnu karijeru.
Nagrada “Pavle Vuisić” za životno delo dodeljena mu je 2000. godine.
Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljen.♦