Nju Skaj dobio spisak 22.000 boraca ISIL-a

Nju Skaj dobio spisak 22.000 boraca ISIL-a

10/03/2016 Off By

USB S POVJERLJIVIM PODACIMA KOJE JE ČUVAO KOMANDANT ISIL-OVE UNUTRAŠNJE BEZBEDNOSNE SLUŽBE UKRAO JE BIVŠI PRIPADNIK SLOBODNE SIRIJSKE VOJSKE, KOJI SE KASNIJE PRIKLJUČIO ISIL-U I PROZVAO SE ABU HAMED. RAZOČARAN RUKOVODSTVOM ORGANIZACIJE NAPUSTIO JU JE A USB STICK SA PODACIMA PREDAO SKAJ NJUSU U TURSKOJ


Info: AGENCIJA

BRITANSKI Skaj Njus je dobio je hiljadu tajnih dokumenata, vlasništvo Islamske države, koji sadrže detaljne informacije o više od 22.000 boraca te terorističke grupe u Iraku i Siriji.

USB s povjerljivim podacima koje je čuvao komandant ISIL-ove unutrašnje bezbednosne službe ukrao je bivši pripadnik Slobodne sirijske vojske, koji se kasnije priključio ISIL-u i prozvao se Abu Hamed. Razočaran rukovodstvom organizacije napustio ju je a USB stick s podacima predao Skaj Njusu u Turskoj.
USB stick sadrži, među ostalim, privatne informacije o najmanje 16 Britanaca koji su se priključili ISIL-u . Vjeruje se da su svi podaci na autentični.
Stranci iz najmanje 51 zemlje pre priključenja ISIL-u morali su ispuniti prijemni formular koji se sastoji od 23 pitanja. Borci su morali da daju podatke o svom datumu rođenja, bračnom statusu, ranijim poslovima, ko ih je preporučio, da li su se ranije borili, za koju se dužnost prijavljaju u ISIL-u…
Na popisu su mnoga poznata imena. Među nima je Abdel Bary (26) iz Londona koji se ISIL-u priključio 2013. nakon što je posjetio Libiju, Egipat i Tursku. Iako je označen kao ISIL-ov borac, u Velikoj Britaniji je poznatiji kao rap pevač. Sin osuđenog terorista Adel Abdul Barija snimljen je u avgustu prošle godine s odrubljenom glavom sirijskog vojnika.
Jedan od džihadista upisan je pod imenom Junaid Husain , haker iz Birminghama koji je trenutno šef medijskog odela Islamske države. Zajedno sa suprugom, bivšom pankericom Sally-Anne Jones, planirao je napade u Velikoj Britaniji. Ubijen je u napadu dronom, a njegovu suprugu britanske su vlasti stavile na popis najopasnijih terorista koji se bore za ISIL.
Mnogi od boraca s popisa su u više navrata, neopaženo, prošli kroz džihadistička žarišta kao što su Jemen, Sudan, Tunis, Libija, Pakistan i Afganistan.

isil spisak
Jedan od otkrivenih dokumenata pod nazivom ‘mučenici’ otkriva detaljne podatke o borcima koji su želeli da izvrše samoubilačke napade, i koji su za to obučavani.
Neki od telefonskih brojeva u dokumentima još su aktivni i iako se veruje da su mnogi od njih kontakti obitelji ISIL-ovih boraca, velik deo koriste i sami džihadisti.
Ključna informacija koju otkrivaju dostavljeni dokumenti je ona o dosad nepoznatim džihadistima koji se nalaze u Velikoj Britaniji, severnoj Evropi, Bliskom Istoku, Kanadi i SAD-u . Saznanje o njihovim mestima boravka su od važnog značaja za razbijanje ISIL-a i uspešnu borbu protiv mogućih terorističkih napada. ♦