Zašto treba da jedemo jaja?

Zašto treba da jedemo jaja?

09/03/2016 Off By

JAJA SU ODLIČAN IZVOR AMINOKISELINA, GVOŽĐA I ANTIOKSIDANATA, A MOGU SE PRIPREMATI NA RAZLIČITE NAČINE


 

TELO čoveka samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, telu je potrebno još 9 esencijalnih masnih kiselina, a njih možemo pronaći u jajima. Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može da prouzrukuju gubitak mišićne mase, oslabljen imuni sistem, hronični umor i loš izgled kože i kose.

Jaja regulišu nivo holesterola: Jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, ali to ne znači da su jaja loša za vašu krvnu sliku. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i povećati nivo dobrog (HDL) holesterola.
Jaja jačaju imunološki sistem: Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija.Jaja su jako dobar izvor selena, minerala koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema i regulaciju nivoa hormona štitne žlijezde.
Jaja poboljšavaju kognitivne funkcije: Sadrže holin, jedinjenje koje ima pozitivno delovanje na kognitivne funkcije. Istraživanja su pokazala da manjak kolina povećava rizik od nastanka neuroloških poremećaja, slabljenja kognitivnih funkcija, demencije i Alchajmerove bolesti.
Jaja poboljšavaju zdravlje zuba i kostiju: Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci i neke namirnice, među kojima su i jaja. Vitamin D je neophodan za pravilan rast i razvoj zuba i kostiju. Podstiče apsorpciju kalcijuma koji je neophodan za pravilno funkcionisanje srca, digestivnog sistema i metabolizma.
Jaja poboljšavaju zdravlje i izgled kože: Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i lepotu kože i kose. Takođe poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Jaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i poboljšavaju kognitivne funkcije.
Jaja štite zdravlje očiju: U sastavu jaja pronalazimo 2 antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i poboljšavaju vid. Ovi antioksidanti mogu smanjiti nivo od nastanka bolesti očiju, kao što su makularna degeneracija i katarakta.
Jaja podstiču mršavljenje: Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osjećaj sitosti. Regulisaće apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti verovatnoću od prejedanja kasnije u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.
Jaja smanjuju nivo stresa i ublažavaju anksioznost: Esencijalne aminokiseline koje pronalazimo u sastavu jaja direktno utiču na mentalno zdravlje. One regulišu proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.♦