Sednica Vlade: proglašeno stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština

Sednica Vlade: proglašeno stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština

08/03/2016 Off By

KAKO SE PREMA PROGNOZAMA REPUBLIČKOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA OČEKUJE NASTAVAK PADAVINA, UGROŽENIM PODRUČJIMA POTREBNO JE PRUŽITI NEOPHODNU POMOĆ, PA SE STOGA DONOSI ODLUKA O PROGLAŠENJU ELEMENTARNE NEPOGODE


Info: PRESS VLADE

VLADA Republike Srbije proglasila je na današnjoj sednici stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština u Republici Srbiji zbog poplava i to: Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine), i Trstenik.

Usled kišnih padavina i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova vanredna situacija proglašena je u navedenim jedinicama lokalne samouprave, gde je do sada poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba. Kako se prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje nastavak padavina, ugroženim područjima potrebno je pružiti neophodnu pomoć, pa se stoga donosi odluka o proglašenju elementarne nepogode.

Elementarna i druga nepogoda je, u smislu Zakona, događaj uzrokovan dejstvom prirodnih sila ili ljudskom aktivnošću, koji prekida normalno odvijanje života u meri koja prevazilazi redovnu sposobnost pojedinca i lokalne zajednice da se oporave bez pomoći države i prouzrokuje materijalnu štetu koja je veća od 10 % budžeta jedinice lokalne samouprave i koji je kao takav proglasila Vlada. Izuzetno, Vlada može proglasiti neki događaj za elementarnu i drugu nepogodu i odlučiti o državnoj pomoći i kada je prouzrokovana šteta manja od 10 % budžeta jedinice lokalne samouprave, kada za to postoje posebno opravdani razlozi, a na predlog Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Vlada je prihvatila Izveštaj o stanju na teritoriji opština i gradova pogođenim elementarnom nepogodom u periodu od 6. do 8. marta 2016. Godine. Usvojila uredbe o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove privredne delatnosti na poplavljenom području.
Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak kojim se uspostavlja Operativni štab Republičkog štaba za vanredne situacije, u cilju preduzimanja operativnih mera zaštite i spasavanja od poplava na teritoriji Republike Srbije.♦