Vučić najavio da će Vlada proglasiti stanje elementarne nepogode u nastradalim opštinama

Vučić najavio da će Vlada proglasiti stanje elementarne nepogode u nastradalim opštinama

08/03/2016 Off By

VLADA SRBIJE, NAIME, NA OSNOVU PREDLOGA KANCELARIJE ZA UPRAVLJANJE JAVNIM ULAGANJIMA DA SE KONSTATUJE ELEMENTARNA NEPOGODA UZ POJEDINIM OPŠTINAMA, DONEĆE PROGRAM OBNOVE, A VLADA ĆE OPREDELITI I DODATNA FINANSIJSKA SREDSTVA ZA OPŠTINU LUČANI, GDE JE U POPLAVAMA OŠTEĆENA I NAMENSKA FABRIKA “MILAN BLAGOJEVIĆ”, NAVEO JE PREMIJER


Info: TANJUG

PREMIJER Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti proglašeno stanje elementarne nepogode u opštinama koje su pogođene poplavama i da će biti donet program za obnovu.

Vučić je novinarima na Kopaoniku rekao da će program obnove nakon poplava koje su pogodile pojedine krajeve Srbije biti sveobuhvatan, da će uključiti sve objekte i ugrožene posede.
Vlada Srbije, naime, na osnovu predloga Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima da se konstatuje elementarna nepogoda uz pojedinim opštinama, doneće program obnove, a vlada će opredeliti i dodatna finansijska sredstva za opštinu Lučani, gde je u poplavama oštećena i namenska fabrika “Milan Blagojević”, naveo je premijer.
Tu će pomoći i Ministarstvo odbrane, ali i sva ministarstva učestvovaće u obnovi javnih objekata koji su pod njihovom ingerencijom, rekao je premijer i ponovio da je šteta neuporedivo manja nego ona 2014. godine, dok je na više mesta i sprečena budući da su u međuvremenu izgrađeni obaloutvrde i nasipi.
Navodeći da se nikada ne može garantovati da bujične reke neće poplaviti, Vučić je poručio da se priroda ne može pobediti, ali da građani mogu promeniti svoje ponašanje.
“Ni Švajcarska ne može da podigne visoke nasipe na svim rekama, ali zato insistiraju na obaveznom osiguranju. Mi smo daleko do toga”, poručio je premijer istakavši da građani ne treba da brinu, jer će država da pomogne.
Sednica Vlade Srbije na kojoj će biti reči o obnovi posle poplava biće održana danas.
Vučić se u izjavi za RTS osvrnuo i na ljudski nemar i ukazao da su na nekim mestima frižideri i šporeti rušili most.
Takođe je naveo i da u odnosu na prošli put imovina nije osigurana u većoj meri, navodeći da će svi dobiti naknadu štete.
Rekao je i da se postavlja pitanje da li su lokalne samouprave i preduzeća uradila sve što je trebalo i ponovio je da je mnogo urađeno na obalama utvrdama i nasipima, ali da jedan deo nije urađen.♦