Osmi mart: žene nisu zadovoljne svojim položajem

Osmi mart: žene nisu zadovoljne svojim položajem

08/03/2016 Off By

MEDIJE DANAS NAJVIŠE ZANIMA DA LI SMO MI ŽENE NA DIJETI, DA LI SE ŠMINKAMO. VAŽNIJE IM JE KAKO IZGLEDAMO, NEGO KOLIKO PAMETI IMAMO, REKLA JE MAJA GOJKOVIĆ NA SKUPU „SVOM SNAGOM MENJAMO SVET“


Info: RANKA ČIČAK

U ORGANIZACIJI vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, u Beogradu je danas u Skupštini Srbije obeležen Osmi mart velikim skupom pod nazivom Svom snagom menjamo svet.

Pozdravljajući skup, predsednica Skupštine, Maja Gojković rekla je da je krajnji cilj žena da se njihov uspeh meri radom, a ne površnim izgledom:
Medije danas najviše zanima da li smo mi žene na dijeti, da li se šminkamo. Važnije im je kako izgledamo, nego koliko pameti imamo.
Direktorka Kancelarije za manjinska i ljudska prava, Suzana Paunović podsetila je na trud velikih žena u svetu, koje su se borile za svoja prava i procenila da žene u Srbiji nemaju prava koliko zaslužuju:
– Žene čine 51posto našeg ukupnog stanovništva, a samo 300 nekretnina registrovano je na njihova imena.
Zorana Mihajlović kaže da nije dovoljno da žene danas prime poklone. One se moraju izboriti da budu isto plaćene kao i muškarci za isti rad, jer sada primaju 30 posto manje dohotke od muških kolega:
– Zato ne pristajte na ništa manje od pune ravnopravnosti.
Marija Obradović, predsdnica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove primećuje da su žene predsednice u čak 8 skupštinskih odbora i da imamo gradove gde su muškarci čak manje zastupljeni na javnim funkcijama. Na beogradskim odborničkim listama su žene 40 posto.
Gordana Rajkov je iznela tužan podatak da su žene sa invaliditetom češće žrtve nasilja i u porodici i društvu:
– One ne mogu da koriste ni sigurnu kuću, jer niti mogu da beže, niti da vide. Silovanje žena s invaliditetom još nije kvalifikovano kao ozbiljnije krivično delo.
Suze prisutnih izmamila je Isidora Bjelica:
– Pre 3 dana sam doznala da se povuklo 70 metastaza teškog raka jajnika. A pre tri meseca su lekari rekli da mi je ostalo još toliko života. U bolnicama sam upoznala hiljade žena koje su imale istu nevolju. Ja sam se borila i naučila da nema ni napretka bez patnje. Naučila sam i šta je solidarnost i nesebična pomoć. Zahvaljujem Maji Gojković što je bila uz mene i pomogla mi da pobedim najtežu bolest na svetu.♦