Poplave 2016

Poplave 2016

08/03/2016 Off By

NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE, NAVODI SE U SAOPŠTENJU MUP-A, POPLAVLJENO JE OKO 710 DOMAĆINSTAVA. OD TOGA – U OPŠTINAMA IVANJICA (20), LUČANI(45), GORNJI MILANOVAC(5), ARILJE(9), BAJINA BAŠTA(9,) POŽEGA(35), ČAJETINA(2) I BUJANOVAC(2) I GRADOVIMA ČAČAK(150), NOVI PAZAR(70), UŽICE(3) I KRALJEVO(360).ZBOG IZLIVANJA REKE ČEMERNICE, UGROŽENO JE OKO 500 DOMAĆINSTAVA


Info: PRESS BIRO MUPA

ZBOG KIŠNIH padavina i izlivanja bujičnih vodotokova vanredna situacija je proglašena na teritoriji grada Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, opštine Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, opštini Kosjerić (Seča Reka, Godečevo, Makovište), na delu teritorije opštine Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine). Evakuisano je 118 osoba.

Na teritoriji Republike Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a, poplavljeno je oko 710 domaćinstava. Od toga – u opštinama Ivanjica (20), Lučani(45), Gornji Milanovac(5), Arilje(9), Bajina Bašta(9,) Požega(35), Čajetina(2) i Bujanovac(2) i gradovima Čačak(150), Novi Pazar(70), Užice(3) i Kraljevo(360).Zbog izlivanja reke Čemernice, ugroženo je oko 500 domaćinstava.
Zbog porasta vodostaja reke Kolubare i izlivanja u poljima tokom noći su vršeni stalni obilasci ugroženih područja i održavan kontakt sa predstavnicima mesnih zajednica.

U selu Oslare i Levosoje, došlo je do izlivanja Slatinskog potoka. Nema ugroženih domaćinstava. Vodostaj je u stagnaciji.

U naselju Đelinci izlila se atmosferska voda u kanalu koji se uliva u reku Banjšticu. Nema ugroženih domaćinstava.

U gornjem slivu Ljiga, pritoke su pričinile velike štete na lokalnim putevima.
U selu Moravci i Latković poplavljeno je poljoprivredno zemljište. Na deonici Koridora 11, došlo je do izlivanja reke Ljig i ugrožavanja priobalja. U prekidu je glavni cevovod od izvorišta u selu Ba do Ljiga. Naseljeno mesto Ljig je bez vode.

U selima Zvizdar i Sovljak ugroženo je 10 domaćinstava. Poplavljeno je oko 250 hektara zemljišta. U selu Kožuar ponovo se aktiviralo klizište.

Novi Pazar: Poplavnjeno je oko 40 kuća u naselju Jaklja, oko 30 kuća u naselju Šutenovac, nekoliko kuća u naselju Mur i Banja.

Opština Tutin: Usled obilnih padavina na pojedinim lokacijama u predelu Lukavičkog,Svračićkog potoka i reke Resnik došlo je do plavljenja prizemlja porodičnih domaćinstava. Na području Mesne zajednice Mojstir, voda je poplavila put i most, ekipe policijske stanice u Tutinu su na terenu.

Opština Raška: U naselju Milatkovići, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju i preti da poplavi nekoliko domaćinstva.

Grad Kraljevo: Evakuisano je oko 400 osoba iz naselja Grdica, Adrani i Oplanići, koji su smešteni u Osnovnoj školi u Grdici i kod rođaka.

Opština Topola: Zbog izlivanja reke Jasenice, došlo je do prekida saobraćaja na putu Natalinci – Šume.

Opština Rača: U prekidu je putni pravac Rača-Topola kod sela Sepci i Natalinci.

Grad Čačak: Nije bilo padavina u toku noći. Kod hale sportova vršeno je crpljenje vode. Ugroženi su bili i manastiri Vavedenje i Nikolje gde je voda prodrla u ekonomski deo. Oko 60 domaćinstava u MZ Konjevići je bez električne energije kao i tri industrijska objekta u MZ Parmenac. U opštini Ivanjica otklonjeni su kvarovi na vodosnadbevanju. Bez električne energije je i dalje 126 domaćinstava u MZ Srednja Reka i Erčege.

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac došlo je do izlivanja reka prvog i drugog reda: Despotovice, Dičine, Gruže, Dragobiljice i Ozremice .

Opština Lučani: Poplavljeni su delovi MZ Viča, Guča, Turica, Puhovo, Krstac, Đerać, Lučani, Dljin, Gornja Kravarica. Ugroženo je 52 domaćinstva, a poplavljeno 45 domaćinstava. Ugroženo je i poljoprivredno zemljište površine oko 500 hektara. U prekidu su sledeći putni pravci: državni put broj 181(Kratovska stena – Lučani – Guča), opštinski put Dljin – Pilatovići, državni put Guča – Zeoke – Čačak, a na državnom putu Kaona – Kraljevo prohodna je samo jedna traka zbog klizišta.
Ugrožene su i javne ustanove. Poplavljene su tri benziske pumpe i autobuska stanica. Bez električne energije su mesne zajednice Đerać, deo Krstača u Lučanima, centar i industrijska zona.

Grad Užice: U naselju Grude, zbog izlivanja reke Moravice, dve osobe su evakuisane i prevezene na bezbedno mesto. Đetinja se izlila kod objekta Valjaonice i ugrozila kuće. Oba prelaza ispod pruge Beograd- Bar, koja vode prema naselju Rujevac, ispunjena su vodom .

Opština Arilje: Ugroženo je oko 100 domaćinstava, 10 privrednih objekata i zabeleženo više odrona i plavljenja državnog puta i lokalnih puteva. U delovima dve mesne zajednice nema električne energije zbog ulaska vode u trafo stanice.

Opština Bajina Bašta: Zbog izlivanja reke Rogačice ugrožen je most u mestu Palučak (MZ Sjerač) na državnom putu Bajina Bašta – Rogačica – Kostojevići – Užice. Ugrožen je most ka Stuparevićima (MZ Pilica) i poplavljen deo poljoprivrednih površina. Na više seoskih putnih pravaca došlo je do oštećenja puteva i mostova.

Opština Požega: Poplavljeno je oko 1500 hektara zemljišta kao i stotinak objekata i stambenih zgrada. Dve porodice u selu Prijanovići su izmeštene. Oštećeno je više lokalnih puteva. I dalje su u prekidu putevi Požega-Prijanovići-Pilatovići (zbog izlivanja Zapadne Morave) i Požega-Gorobilje-Prilipac (zbog izlivanja Moravice). Došlo je do prekida saobraćaja na putu Požega- selo Godovik, zbog izlivanja reke Đetinje.
Opština Svrljig: Zbog jake kiše koja je kasno popodne zahvatila teritoriju opštine Svrljig, došlo je do pojave planinskih bujičnih potoka i manjih izlivanja Pravičke reke, Đurinskog i Prekonoškog potoka, pri čemu je poplavljeno desetak domaćinstava u Svrljigu.♦