Izašao drugi broj glasila Ne da(vi)mo Beograd

Izašao drugi broj glasila Ne da(vi)mo Beograd

07/03/2016 Off By
Građani Beograda na predstavljanju glasila Ne da(vi)mo Beograd ispred Uprave grada Beograda

ZA „NE DAVIMO BEOGRAD“ U OVOM BROJU GOVORILI SU ILI PISALI BOJANA MALJEVIĆ, GABU HAJNDL, JOVANA GLIGORIJEVIĆ, MILA TURAJLIĆ, BRANKO BOJOVIĆ, ILIR GAŠI, DRAŽA PETROVIĆ, NEMANJA NENADIĆ, IVAN ZLATIĆ, VLADIMIR ĐORĐEVIĆ I DUŠAN ČAVIĆ


Info: NE DA(VI)MO BEOGRAD


 

INICIJATIVA „Ne da(vi)mo Beograd“ predstavila je danas ispred Uprave grada Beograda drugi broj istoimenog glasila.

Povod za okupljanje ispred ove institucije bilo je donošenje Generalnog urbanističkog plana Beograda kojim se mehanizmi oprobani u projektu “Beograd na vodi” prenose i na druge delove grada. Članovi inicijative uručili su primerke glasila odbornicima, među kojima su bili i glavni gradski urbanista Milutin Folić i direktor Urbanističkog zavoda Beograda Nebojša Stefanović.
Umesto većeg uključivanje građana u definisanje željenog razvoja, dobićemo planove u kojima se ono malo resursa koji su nam preostali prepuštaju sumnjivim investitorima. Umesto da slušaju želje i potrebe građana i građanki Beograda, političke strukture služe privatnim finansijskim interesima.

U novom broju broj glasila „Ne da(vi)mo Beograd“ bavili smo se ključnim mehanizmima prevare koju projekat „Beograd na vodi“ predstavlja. Analizirali smo ugovor o ulaganju i ekonomsku računicu iza projekta, pratili kršenja i promene zakona zarad interesa investitora, analizirali udvoričko izveštavanje javnih i privatnih medija, pisali o propadanju građevinske industrije koju bi projekat navodno trebalo da oživi, kao i nametanju simbola ovog nakaradnog razvoja. Hronološki smo predstavili i sve aktivnosti inicijative Ne davimo Beograd.
Za „Ne davimo Beograd“ u ovom broju govorili su ili pisali Bojana Maljević, Gabu Hajndl, Jovana Gligorijević, Mila Turajlić, Branko Bojović, Ilir Gaši, Draža Petrović, Nemanja Nenadić, Ivan Zlatić, Vladimir Đorđević i Dušan Čavić.

Besplatni štampani primerak glasila građani mogu naći u knjižari Beopolis, galeriji Remont, Novoj iskri, društvenom centru Oktobar, Centru za kulturnu dekontaminaciju, Magacinu u Kraljevića Marka, kulturnim centrima Grad, REX, Kulturforum i Matrijaršija, u udruženju Učitelj neznalica, kao i kafeima Tezga, Čilton, Petak, Kliše i Zaokret.

U sledećemo periodu naši aktivisti deliće glasilo ispred državnih institucija koje su propustile da po zakonu reaguju ili prekršile zakon omogućavanjem i učestvovanjem u projektu Beograd na vodi, kao što su Skupština Srbije, Gradska uprava grada Beograda, Urbanistički zavod Beograda, Ministarstvo građevine republike Srbije, Opština Savski venac, Komunalna policija grada Beograda, Beograd vode, RTV Studio B…

Glasilo „Ne davimo Beograd“ pokrenuli smo pre godinu dana zbog nedostatka ozbiljnog društvenog dijaloga o „Beogradu na vodi”, projektu od „nacionalnog značaja”. Ništa bolje nije ni danas. Rasprava se vodi daleko od suštinskih pitanja: kakav razvoj je potreban Beogradu i Srbiji, koliko će ovakav projekat koštati građane, šta od toga dobijaju i gube i šta je moguća alternativa. Umesto toga, retke rasprave se svode na to ko voli straćare i barake a ko je za progres, hoće li se graditi kula ili neće i da li je lepa ili nije, i druge mamce za pogrešne odgovore. Još češće polemike uopšte i nema, a pokušaji da se ona povede sistematski se guše.

Ovaj broj novina izdat je uz pomoć sredstava (96.640 dinara) prikupljenih na aukciji umetničkih radova “Budi TI tajkun koji nas plaća” održanoj 28. maja 2015. godine i putem donacija građana koji podržavaju rad inicijative Ne da(vi)mo Beograd.♦