Reagovanje Ivice Dačića na izjavu Mira Kovača

Reagovanje Ivice Dačića na izjavu Mira Kovača

05/03/2016 Off By
Izjava i kontraizjava: Ivica Dačić i Miro Kovač

“ODLUKA DEMOKRATSKOG SAVEZA HRVATA U VOJVODINI DA IDE NA LISTU DEMOKRATSKE STRANKE DIREKTNO JE USMERENA PROTIV INTERESA HRVATA, DAKLE ADRESA ZA KRITIKE NIJE DRŽAVA SRBIJA”, NAVODI SE U SAOPŠTENJU MSP


MINISTAR spolnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da “Srbija ispunjava sve međunarodne standarde kada su u pitanju prava nacionalnih manjina“.

On je naveo i da izborni sistem određuje da se za liste nacionalnih manjina ne primenjuje cenzus od pet odsto, već se mandati određuju po principu takozvanog prirodnog traga, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Reagujući na izjavu hrvatskog šefa diplomatije Mira Kovača, Dačić je rekao da bi hrvatske liste mogle da dobiju po tri mandata ukoliko bi na izborima nastupile samostalno.

“Odluka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini da ide na listu Demokratske stranke direktno je usmerena protiv interesa Hrvata, dakle adresa za kritike nije država Srbija”, navodi se u saopštenju.

Razlog reagovanja srpskog minstra je izjava šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača. On je u Amsterdamu, na neformalnom sastanku evropskih šefova diplomatije rekao da Srbija ne ispunjava obaveze prema kojima treba da obezbedi zastuljenost hrvatske manjine u Narodnoj skupštini
Kovač, takođe, tvrdi da Hrvatska taj sporazum poštuje i da u Saboru ima tri etnička zastupnika.
Dodao je i da će Hrvatska na tome insistirati u, kako je rekao, prijateljskom duhu, sve dok to pitanje ne bude realizovano.

Ministar navodi da je o tome razgovarao i sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.♦