Indeks (ne)stabilnih zemalja: Sudan prvi – Finska poslednja

Indeks (ne)stabilnih zemalja: Sudan prvi – Finska poslednja

04/03/2016 Off By

OD ZEMALJA U REGIONU NAJNESTABILNIJOM SE, PREMA OVOM ISTRAŽIVANJU, POKAZALA BIH NA 79. MESTU, SRBIJA JE 92., MAKEDONIJA 118., ALBANIJA 125., A CRNA GORA NA 132. MESTU


Info:AGENCIJE

 

IAKO bi svi bi pomislili da je Sirija trenutno najnestabilnija zemlja na svetu, to nije tako. Prema istraživanju Indeksa nestabilnih zemalja (Fragile State Index) Sirija deli “tek” osmo mesto s Avganistanom dok je na vrhu Južni Sudan.

U kategoriju “vrlo opasnih zemalja” koje predstavljaju najveću pretnju svetskom miru, uz Južni Sudan još su Somalija, Centralnoafrička Republika i Sudan. U drugoj “jakosnoj skupini” zemalja koje predstavljaju “visoku prijetnju” svetskom miru redom su Kongo, Čad, Jemen, Sirija, Afganistan, Gvineja, Haiti, Irak, Pakistan, Nigerija, Obala Belokosti i Zimbabve, stoji u Indeksu nestabilnih zemalja (Fragile State Index). Nasuprot njima, na dnu ljestvice (u ovom slučaju poželjnom) očekivano se nalaze skandinavske zemlje – Danska, Norveška i Švedska, a na samom dnu je Finska, jedina koja je prema dobivenom indeksu proglašena ‘vrlo stabilnom’ zemljom i najmanjom prijetnjom po svjetski red i mir.
Indeks (ne)stabilnosti dobiven je uzimanjem u obzir nekoliko različitih faktora: ekonomskog stanja, sigurnosti, poštivanja ljudskih prava i sloboda, slobode govora, politike prema izbeglicama, stabilnosti političkog sistema, demografije i položaja žena.
Južni Sudan kao najeksplozivnija zemlja na ovoj listi ima indeks 114,5, dok je najmiroljubivija Finska zaradila indeks 17,8. Najlošije rangirana evropska zemlja na ovoj listi je Rusija na 65. mestu. Iza nje je Gruzija na 70. te Bosna i Hercegovina na 79. mjestu. Najlošije rangirana članica Evropske unije je Bugarska na 130. mestu, zatim Rumunija na 132. i Grčka na 134. dok je Hrvatska na 137. mestu s indeksom 51. Od zemalja u regionu najnestabilnijom se, prema ovom istraživanju, pokazala BiH na 79. mestu, Srbija je 92., Makedonija 118., Albanija 125., a Crna Gora na 132. mjestu. Kosovo nije svrstano u tabeli.♦