Ne podgrevajte ove namirnice – otrovne su

Ne podgrevajte ove namirnice – otrovne su

03/03/2016 Off By

DANAŠNJI TEMPO ŽIVOTA DOVEO JE DO POTREBE PRIPREME OBROKA UNAPRED. U OVOM SLUČAJU OBROK TREBA PODGREJATI. MIKROTALASNA PEĆ GOTOVO JE NEIZOSTAVNA U KUHINJI DANAŠNJICE, A VRLO ČESTO JE PRISUTNA I NA RADNIM MESTIMA. TO MOŽE BITI OPASNO


 

UBRZANI tempo života doveo je do potrebe pripreme obroka unapred i njihovo podgrijavanje.
Sljedećih 5 namirnica akreditovane su od strane Food Standards Agency i European Food Information Council kao namirnice čije podgrejavanje treba da se izbegava.

⇒PILETINA i ostale vrste peradi sadrže parazite salmonele. Ova činjenica poseban značaj dobija kada je reč o podgrejavanju mesa u mikrotalasnoj pećnici zbog toga što se svi delovi mesa ne zagrijavaju ravnomerno. Pileće meso prilikom pečenja potrebno je višeputa okretati kako bi se ravnomerno termički obradilo. Pileće meso također ne bi trebalo podgrejavati što poseduje veću gustinu proteinskog sastava od crvenog mesa, a prilikom podgrejavanja proteini se drugačije razgrađuju i mogu izazvati želudačne tegobe.

⇒PODGREJANI pirinač može da dovede do pojave štetnih spojeva koji uzrokuju povraćanje i proliv.

⇒PODGREJANI krompir, isti je i kao podgrejani pirinač. Ukoliko se krompir ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi pa se na taj način ohladi, a posebno ako je pritom pokriven, na primer aluminijskom folijom, stvaraju se uslovi za pojavu grupe bakterija Clostridium botulinum. Podgrijavanje krompira nije siguran način za uklanjanje bakterija pa konzumacija krompira posle podgrijavanja nije poželjna.

⇒PEČURKE ukoliko se adekvatno termički ne obrade vrlo brzo mogu da se pokvare i da izazovu želučane tegobe. Prema informacija European Food Information Council pečurke mora da se spakuju u frižideru u vremenskom periodu od 24 sata i da se pre konzumacije podgreju na temperaturi do 70 °C.

⇒SPANAČ i drugo lisnato povrće sadrži visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegovo moguće pretvaranje u nitrit a zatim u nitrozamin deluje kancerogeno. Iz navedenog razloga podgrejavanje spanača u potpunosti je neprikladno.♦