Skupština Srbije izabrala Zorana Đorđevića za ministra odbrane

Skupština Srbije izabrala Zorana Đorđevića za ministra odbrane

02/03/2016 Off By
Zakletva pred Skupštinom: Zoran Đorđević

VUČIĆ JE ZA ZORANA ĐORĐEVIĆA IMAO NAJBOLJE REČI: „ON JE MASTER EKONOMSKIH NAUKA IZ OBLASTI MEĐUNARODNOG BANKARSTVA I FINANSIJA. ZAVRŠIO JE ŠKOLU NACIONALNE OBRANE, VISOKE STUDIJE BEZBEDNOSTI I ODBRANE


Info: RANKA ČIČAK

POSLANICI Skupštine Srbije javnim glasanjem izabrali su državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, Zorana Đorđevića za novog ministra odbrane sa 165 glasova “za”. Đorđević će tu funkciju obavljati do formiranja nove vlade, posle vanrednih parlamentarnih izbora.

Predlagač novog ministra, premijer Aleksandar Vučić odmah je došao u sukob sa opozicijom. Poslanik Janko Veselinović primetio je da će izbor biti objavljen u Službenom glasniku, a verovatno će istog dana biti raspuštena Vlada:
-Mi biramo člana Vlade koji ne može da sedne na svoju funkciju i ovo je obična farsa. Zašto Premijer nije ranije došao pred Skupštinu i predložio novog ministra, nego je čekao poslednji dan zasedanja? On se sada lagodno smeši celom narodu u lice.
Vučić je odgovorio da je sve obavljeno o roku i u skladu sa propisima:
– O tim propisima bih mogao mnogo da kažem i kako su menjani i kakvim praktičnim situacijama su prilagođavani u prethodnom periodu. Jer, ono što nije smisleno došlo je iz ranijeg perioda, pošto je takav bio politički obračun sa Dinkićem dok je bio član Vlade. Posle su ti propisi ostali i mi ih uvek poštujemo. Naime, sada je zbog jednog teškog verbalnog ispada ministra odbrane došlo do odluke Vlade i Narodne supštine da mu se uskrati poverenje. Ma koliko to bilo bolno i politički teško za neke od nas, to je bila važna stvar i prekretnica za ponašanje. Nažalost neki u Narodnoj skupštini iz toga ništa nisu naučili i nastavili da se bahato ponašaju i prema damama i profesijama i ljudima koji ne dele njihova politička uverenja.
Vučić je za Zorana Đorđevića imao najbolje reči: „On je master ekonomskih nauka iz oblasti međunarodnog bankarstva i finansija. Završio je Školu nacionalne obrane, visoke studije bezbednosti i odbrane.
Nataša Vučković iz Demokratske stranke sumnja u obrazovanje novog ministra:
– Neki neuobičajeni detalji upisani su u ovu biografiju. Recimo koju je gimnziju završio. Da je nosilac diplome Mihajlo Petrović Alas koja se koliko ja znam obično stiče u nekium osnovnim nivoima obrazovanja. Nedostaje podatak o tome koje je osnovne studije zavšio, koji fakultet. Navodi se da je sada na doktorskim studijama, ali sumnju izaziva što je to onaj fakultet gde je doktorirao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Marko Đurišić ceo izbor novog ministra i smenu starog doživaljava kao običnu farsu:
– Cela ova igra i predstava oko ministra odbrane može biti opasna jer se događa u vreme kada je predsednik republike ovlastio ministra odbrane da podigne stanje u vojsci kako bi i ona pomogla policiji u slučaju krize sa migrantima. To poigravanje sa državom može da ima tragične posledice, zbog samovolje u komandovanju sedam ljudi je izgubilo život. Ja se nadam da će novi ministar pomoći da se otkrije šta se dešavalo u noći 13. marta 2015. godine. Nadam se da će on otkriti čija je odgovornost što su se pripadnici vojske sukobili sa policijom na ulicama Beograda.♦