Bosanac vođa evropske “internet bande”

Bosanac vođa evropske “internet bande”

02/03/2016 Off By
(ilustracija)

KAKO PIŠU HOLANDSKI MEDIJI, NA ČELU “INTERNET BANDE” JE IZVESNI 27-GODIŠNJI BOSANAC KOJI JE UHAPŠEN U BIH, DOK JE NEMAČKA POLICIJA UHAPSILA TROJICU NEMACA I DVA BRATA SIRIJCA


Info: AGENCIJE

U KOORDINIRANOJ akciji policijskih službi nekoliko zemalja otkrivena je velika kriminalna grupa koja je preko interneta trgovala oružjem, drogom i falsificiranim dokumentima. U združenoj akciji učestvovali su policije Holandije, Bosne i Hercegovine, Švajcarske, Francuske, Litvanije i Rusije.

Policija je provela ukupno 70 upada u stanove i kancelarije gde su oduzeti serveri, a nekolicina osumnjičenih je i privedeno.

Kako pišu holandski mediji, na čelu “internet bande” je izvesni 27-godišnji Bosanac koji je uhapšen u BiH, dok je nemačka policija uhapsila trojicu Nemaca i dva brata Sirijca.

Osim razgranate mreže trgovinom oružjem, heroinom i kokainom, “internet banda”, kako tvrde policijske službe, nudila je na crnom tržištu otvoreno i internet napade i udare s virusima na kompjutere.

Jedan od najpoznatijih crnih tržišta bio je ‘Silk Road’ (Put svile) koji je američki FBI pre dve godine uspeo da raskrinka i stavi van snage. Od tada je otkriveno više pokušaja stvaranja alternativnih mreža organizovanog internet kriminala. U jednom od posljednjih ‘glava posla’ bio je jedan Bosanac koji će zato sudski da odgovarati.♦