Izbeglička kriza na grčko makedonskoj granici

Izbeglička kriza na grčko makedonskoj granici

02/03/2016 Off By

 

U IMPROVIZIRANOJ PRODAVNICI U KAMPU IDOMENI ČAJ KOŠTA EVRO, KAFA DVA, DOK PARADAJZ SERVIRAN U KRIŠKI HLEBA KOŠTA ČAK PET EVRA


 

Info: AA

 

NA grčkoj teritoriji boravi blizu 25.000 izbeglica, dok samo na granici s Makedonijom, u Idomeni, više od 9.000 izbeglica čeka da iz Grčke uđu u Makedoniju. Među njima je onih koji nedjeljama čekaju da nastave put prema zemljama zapadne Evrope.
Prema podacima UNHCR-a i drugih međunarodnih organizacija u kampu Idomeni noćas je boravilo više od 9.000 izbeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka. Svakog dana blizu 1.000 novih dođe u kamp dok je hrane i drugih potrepština sve manje.

Humanitarne organizacije u Idomeniju tvrde kako nemaju mogućnosti da zadovolje ni osnovne potrebe izbeglica, posebno potrebu za hranom, s obzirom na to da je prihvatni kamp prepun ljudi koji su ostali blokirani na “ničijoj zemli”.
Za izbeglice iz ratom zahvaćenih zemlja Bliskog istoka u prethodna dva dana je skoro obustavljen ulaz u Makedoniju, zbog strogih mera kontrole duž balkanske rute i selektivnijeg propuštanja.
Na ulazu u izbeglički kamp nalazi se prodavnica brze hrane ispred koje je formiran dug red onih koji čekaju za obrok. Premda izrevoltirani visokim cenama, nastavljaju da kupuju na tom mestu, s obzirom na to što za hranu koju im dele humanitarne organizacije moraju da čekaju satima u redu.

“Već se šest dana nalazimo ovde i ukoliko se hranite dvaput dnevno, potrebno vam je najmanje 10 evra. Humanitarne organizacije pokušavaju da nam pomognu, ali u ovom kampu boravi gotovo 10.000 ljudi. Ukoliko čekate u redu, hranu ćete dobiti za pet sati. Cene u ovoj prodavnici su visoke za izbeglice, ali nemamo drugog izlaza jer je neophodno da se hranimo”, rekao je u razgovoru za AA izbeglica iz Iraka

U ovoj improviziranoj prodavnici čaj košta evro, kafa dva, dok paradajz serviran u kriški hleba košta čak pet evra.

Juče grupa izbeglica odlučila je da ode iz kampa, zbog nehumanih uslova kojima su bili izloženi. Kako su rekli, za dva dana koliko su u kampu boravili, samo su jednom uspeli da obezbediti obrok.

Uputili su se prema jednom od tek izgrađenih kampova 25 kilometara od grčko – makedonske granice i tu će se zadržati sve dok se granica ne otvori