Hrana i zdravlje: Čaj – kako ga pripremiti?

Hrana i zdravlje: Čaj – kako ga pripremiti?

02/03/2016 Off By

SAMO ISPIJANJE ČAJA NE ZNAČI DA ĆETE ISKORISTITI SVE DOBROBITI OVOG NAPITKA. SAMO MALA PROMENA U TEMPERATURI ILI PREDUGO DRŽANJE LISTIĆA ČAJA U VODI MOŽE UGROZITI NJEGOVE ZDRAVE SASTOJKE


ISTRAŽIVANJA pokazuju da je čaj jedan od najzdravijih napitaka na svetu. Da li ga pripremate pravilno?
Međutim samo ispijanje čaja ne znači da ćete iskoristiti sve dobrobiti ovog napitka. Samo mala promena u temperaturi ili predugo držanje listića čaja u vodi može ugroziti njegove zdrave sastojke.
Istraživanja pokazuju da su čajevi, posebno beli i zeleni, sposobni da umanje rizik od razvoja raznih bolesti. Ako držite dijetu ovi će vam napitci pomoći pri skidanju kilograma.
Kako se priprema čaj?
ZELENI čaj se previše ne obrađuje pa je to verovatno jedan od razloga zašto sadrži najviše antioksidanata. Kako bi iskoristili sve njegove dobrobiti, obratite pažnju kako se priprema:
Ovaj čaj je osetljiv na temperaturu i na vreme. Flavonoida će biti jednak broj bez obzira stoji li čaj pet minuta ili sat vremena u vodi, ali najviše antioksidanata će biti u čaju koji je stavljen u hladnoj vodi dva sata. Najveće rezultate će dati zeleni čaj koji je “pripremljen” u hladnoj vodi, nakon toga dolazi onaj koji se “kuha” u vreloj vodi 5 minuta.
BELI čaj – Ova vrsta čaja je više osetljiva na vreme nego na temperaturu, a najviše antioksidanata ćete iskoristiti iz onog koji se priprema u vreloj vodi – ostavite ga da stoji u vodi 2 sata. Drugim rečima, što je duže u vodi biti će zdraviji.
CRNI čaj – Za razliku od belog čaja, što duže crni ostaje u vreloj vodi, to će izgubiti više antioksidanata.