Konferencija za medije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika

Konferencija za medije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika

26/02/2016 Off By

REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA NASTAVITI ĆE DA PROSLAVLJAJU ZAJEDNIČKE ISTORIJSKE DATUME. OVE GODINE BITI ČE TO JASENOVAC, JER SE PRIBLIŽAVA JUBILEJ – 75 GODIŠNJICA NDH I OSNIVANJE JASENOVCA NAJVEĆEG SRPSKOG GUBILIŠTA U ISTORIJI. VUČIĆ KAŽE DA ĆE SE SRBI OKUPITI U JASENOVCU UKOLIKO TO DOZVOLI HRVATSKA


Info: RANKA ČIČAK

PREDSEDNIK Vlade Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekli su danas novinarima u Beogradu da će i Srbija i RS sačuvati vojnu neutralnost i neće biti članovi nijednog vojnog saveza. Republika Srpska pozdravlja jačanje pozicije Srbije na međunarodnom planu, jer to i njoj koristi kao i celom regionu. Dodik kaže da podržava Dejton i teritorijalni integritet, ali je za njega sporna intervencija sa strane koju on naziva okupatorskom:

„Odnos Srbije prema Dejtonu je pozitivan. Republuika Srpska nije neka avanturistička zemlja. Nikada nismo bili protiv Dejtona, alio smo protiv nametanja rešenja raznih samozvanaca. Naša politika o vojnoj neutralnosti je ista kao i srpska, ali NATO – u ne opraštamo bombardovanja kako bi kreirao rezultate rata u BiH.
Republika Srpska i Srbija nastaviti će da proslavljaju zajedničke istorijske datume. Ove godine biti če to Jasenovac, jer se približava jubilej – 75 godišnjica NDH i osnivanje Jasenovca najvećeg srpskog gubilišta u istoriji. Vučić kaže da će se Srbi okupiti u Jasenovcu ukoliko to dozvoli Hrvatska.
Na pitanja da li su istinite glasine da će se izbori odložiti zbog emigrantske krize Vučič kaže da će neprijatelji i takva predviđanja iskoristiti da ga optuže kako se plaši:
– Izbore raspisuju predsednica Skupštine Srbije i predsednik , a hoću li ja doneti odluku o tome zavisi od stepena koliko sam se uplašio. To ćete saznati već za nekoliko dana.
– Oba predsednika slažu se da je mir u regionu prevashodan kako bi se normalno živelo i da neozbiljne i neodgovorne ideje o izolaciji Srbije ne mogu doneti dobro. ♦