Posle incident na Fakultetu političkih nauka: SKOJ tuži dekana

Posle incident na Fakultetu političkih nauka: SKOJ tuži dekana

24/02/2016 Off By

HAPŠENJE SKOJEVACA NA FPN-U, KAO I SAMO PRISUSTVO POLICIJE NA NJEMU PREDSTAVLJA NAJGRUBLJE KRŠENJE AUTONOMIJE BEOGRADSKOG UNIVERZITETA!, NAVODI SE U PISMU OVE ORGANIZACIJE


PRED početak jučerašnjeg predavanja šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta na Fakultetu političkih nauka, troje prisutnih je protestovalo zbog njegovog dolaska, da zviždi i da viču “Okupacija, ovo nije demokratija, mi smo prisiljeni na vas”.
Dve osobe koje su protestovale su odmah izvedene iz sale, a treći je naknadno nateran da izađe.
Devenport je prokomentarisao da mu se čini da to postaje uobičajena praksa na ovakvim događajima i da je nedavno imao sličnu situaciju na skupu u hotelu “Metropol”.
Ovaj incident izazvali su članovi organizacije SKOJ. Oni, kako navode u obraćanju javnosti,“usprotivili ovom predavanju, koristeći svoje demokratsko pravo izražavanja slobode govora. Pri tome, naši članovi ni na koji način nisu primenjivali fizičku silu, bilo koji oblik nasilja, niti su ikoga vređali i omalovažavali. Mirno su sedeli na svojim mestima, a glasno izrazili protest protiv prisustva zvaničnika EU na FPN-u.
U pismu Skoja dalje se navodi da „reakcijom obezbeđnja, predati su policiji i uhapšeni članovi SKOJ-a Bogdan Ninković i Milan Petković. Pored toga obezbeđenje je izbacilo sa fakulteta Nađu Pavlicu i Valentinu Prcović i fizički nasrnulo na njih u zgradi fakulteta, a u prisustvu policije koja na prizor nasilja nad našim koleginicama i članicama naše organizacije nije reagovala“.

„SKOJ će pokrenuti tužbu protiv dekana Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragana R. Simića. Napominjemo da hapšenje naših kolega na FPN-u, kao i samo prisustvo policije na njemu predstavlja najgrublje kršenje autonomije Beogradskog univerziteta!
Smatramo da sam čin nasilja i hapšenja naših koleginica i kolega dodatno potvrđuje naš početni stav, da “demokratske vrednosti“ Evropske Unije, poput slobode govora jesu dozvoljene isključivo ukoliko afirmišu EU, a u svakom drugom slučaju bivaju nasilno ugušene.

Smatramo da predstavnici EU nemaju šta da traže na obrazovnim institucijama, jer su naše institucije devastirane, a njihov kvalitet ruiniran upravo pod parolom „približavanja evropskim vrednostima“.
SKOJ će u narednom periodu organizovati protestne aktivnosti povodom narušavanja autonomije univerziteta prisustvom policije na Fakultetu političkih nauka i povodom hapšenja naših članova“, navode u SKOJ-u.