Sa lečenja SMS-om, napredujemo na lečenje jutjubom

Sa lečenja SMS-om, napredujemo na lečenje jutjubom

23/02/2016 Off By
Maja Sedlarević

KOLIKO SE ZDRAVSTVENI SISTEM PRIBLIŽIO KOLAPSU, NAJBOLJE OPISUJE APEL DETETA KOJE SVOJE GLEDAOCE NA SNIMLJENOJ PORUCI NA JUTJUB KANALU MOLI DA „…PODELE OVAJ VIDEO KAKO BI DOŠAO DO ONOG KOJI TREBA DA GA POGLEDA”. DA PONOVIMO, „…DO ONOG KOJI TREBA DA GA POGLEDA“. ON GA JE POGLEDAO. NAREDIO JE MINISTRU ZDRAVLJA ZLATIBORU LONČARU DA DEJSTVUJE


 

Info: mr Maja Sedlarević,LSV

IZGRADNJA institucija i njihovo delovanje nezavisno od trenutne političke partije na vlasti je jedno od osnova i temelja demokratskih, civilizovanih društava. Pravo na lečenje je Ustavom zagarantovano svakom građaninu i svakoj građanki Republike Srbije i trebalo bi da bude dostupno svakom osiguraniku Fonda za zdravstveno osiguranje. Posebno ako se radi o detetu. Bez obzira koja je bolest u pitanju, a naročito ako je reč o nekoj retkoj bolesti.

Koliko se zdravstveni sistem približio kolapsu, najbolje opisuje apel deteta koje svoje gledaoce na snimljenoj poruci na Jutjub kanalu moli da „…podele ovaj video kako bi došao do onog koji treba da ga pogleda”. Da ponovimo, „…do onog koji treba da ga pogleda“. On ga je pogledao. Naredio je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru da dejstvuje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje ministru Lončaru da li svi treba da pronađemo način da skrenemo pažnju Premijera koji sebi pripisuje božansku ulogu da bi nam bile omogućene zdravstvene usluge garantovane Ustavom? Ili to važi samo u predizbornoj kampanji? Da li ministar Lončar ume samostalno da organizuje zdravstveni sistem, koji je mnogo više od ponavljanja informacije o nabavci gama noža i nepostojećim palijativnim odeljenjima?

Rešavanje pojedinačnih slučajeva ipak najviše govori o improvizaciji u sistemu koji zavisi od volje jednog jedinog čoveka, pa LSV predlaže da budu organizovane radionice na kojima će se građani obučavati o načinima obraćanja Premijeru na razne teme.♦


 

,