Smanjen broj izbeglica

Smanjen broj izbeglica

20/02/2016 Off By

IVAN MIŠKOVIĆ IZ KOMESARIJATA ZA IZBEGLICE KAŽE KAKO JE SRPSKO -HRVATSKA GRANICA OTVORENA TE DA SVE FUNKCIONIŠE BEZ PROBLEMA


Info: AGENCIJE

U ŠIDU oko 1.000 migranata čeka da uđe u Hrvatsku, dok u Tabanovcima, na severu Makedonije, 952 izbeglice čekaju na ulaz u Srbiju, podaci su koje je u petak dao medijima Komesarijat za izbeglice i Kancelarije UNHCR za Srbiju.

Takođe je navedeno kako je tokom popodneva iz Preševa ka Šidu krenuo voz s 300 izbjeglica i jedan autobus.
Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice kaže kako je srpsko -hrvatska granica otvorena te da sve funkcioniše bez problema.
“U Šidu je oko 1.000 ljudi, oni su ‘podobni’ da idu dalje, očekuje se voz da budu ukrcani, granica je otvorena i sve funkcioniše kako treba”, naveo je Mišković.
Prema rečima predstavnice za medije UNHCR-a Mirjane Milenkovske, kolege iz Makedonije su ih obavestile da se u Tabanovcima nalaze 952 izbeglice, ali da je proces njihovog propuštanja usporeniji, jer od danas važe nove procedure, pa je čekanje duže nego prethodnih dana.
“Imamo informaciju da je iz Preševa, u toku popodneva, ka Šidu krenuo vlak sa 300 izbeglica i jedan autobus. Pretpostavljamo da su to ljudi koji su juče ušli”, rekla je ona.
Kada je reč o situaciji u Šidu, Milenkovska kaže da danas nije bilo prevoza prema Hrvatskoj, jer voz iz Hrvatske nije došao, ali ukazuje da se često događa da voz dođe popodne ili predveče.
Od danas se primenjuje dogovor direktora policija zemalja regiona, kojim je predviđeno zajedničko registrovanje izbeglica na grčko-makedonskoj granici i organiziranje njihovog prevoza do Austrije.♦