LSV: Utvrditi ko su politički nalogodavci paljenja ambasada

LSV: Utvrditi ko su politički nalogodavci paljenja ambasada

19/02/2016 Off By

ČINJENICA JE DA SU IZVRŠIOCI PRONAĐENI I OSUĐENI, MA KOLIKO ZAMERKI MOGLI IMATI NA NJIHOVE USLOVNE KAZNE. U TOKU JE PREDISTRAŽNI POSTUPAK O PROPUSTIMA POLICIJE U OBEZBEĐENJU MITINGA. JEDINO ŠTO I DALJE NE ZNAMO JESTE – NA ČIJI NALOG SU JURIŠALI HULIGANI, A POLICIJA SE POVUKLA?


Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV

JEDINU veću sramotu od samog paljenja ambasada SAD i Nemačke, te kamenovanja i razbijanja hrvatske i još nekolicine drugih ambasada ili njihove imovine pre osam godina u centru Beograda predstavlja činjenica da posle toliko vremena i dalje nisu utvrđeni politički nalogodavci tog čina.

Najmanje što država kojoj je naneta takva bruka pred svetom i pred samom sobom, može i mora da učini jeste da upravo njih pronađe. A to nije učinjeno, iako se od tog 21. februara 2008. u Republici Srbiji promenilo nekoliko vlasti.
Činjenica je da su izvršioci pronađeni i osuđeni, ma koliko zamerki mogli imati na njihove uslovne kazne. U toku je predistražni postupak o propustima policije u obezbeđenju mitinga. Jedino što i dalje ne znamo jeste – na čiji nalog su jurišali huligani, a policija se povukla?
Nije li logično da je takav nalog policiji mogao i morao doći iz samoga vrha vlasti?
Na primer, od tadašnjeg premijera, njegovog ili kabineta ministra unutrašnjih poslova. Već predugo čekamo da se utvrdi i njihova odgovornost.♦