Makedonija: veliki građanski protest protiv iseljvanja

Makedonija: veliki građanski protest protiv iseljvanja

16/02/2016 Off By

CIPELE SU SIMBOL NAŠIH NAJBLIŽIH KOJI SU NAPUSTILI MAKEDONIJU. RAZLOG OKUPLJANJA ISPRED VLADE JE ŠTO SMO SVI SVESNI DA JE TOLIKO VELIKA MIGRACIJA REZULTAT LOŠIH VLADINIH POLITIKA, ODNOSNO LOŠEG EKONOMSKOG STANJA I NEZAPOSLENOSTI”, IZJAVILA JE INES EFREMOVA, U IME GRAĐANSKE PLATFORME “ZASLUŽUJEMO BOLJE“


 

Info: AGENCIJE

STOTINE građana Skoplja protetvovalo je ispred zgrade Vlade Makedonije pod sloganom “Koliko je cipela ostalo neiznošeno?”, noseći sa sobom obuću svojih najbližih, želeći na taj način simbolično da ukažu na masovno iseljavanje mladih ljudi.

Organizatori su rekli da su povod za proteste “savremeni egzodus i masovno iseljavanje iz Makedonije” uzrokovano teškim ekonomskim stanjem i sveukupnim pogoršanjem stanja u svim društvenim sferama. Oni su zatražili od makedonskih vlasti da preuzmu konkretne mere kako bi se zaustavilo masovno iseljavanje makedonskih građana, posebno mladih ljudi. Iz građanske platforme “Zaslužujemo bolje”, koji su organizovali ovaj protest, su rekli da je Makedoniju napustilo više od 600 hiljada građana, od kojih 100 hiljada mladih ljudi.
“Poruka protesta je jasna. Ove cipele su simbol naših najbližih koji su napustili Makedoniju. Razlog okupljanja ispred vlade je što smo svi svesni da je toliko velika migracija rezultat loših vladinih politika, odnosno lošeg ekonomskog stanja i nezaposlenosti”, izjavila je Ines Efremova, u ime građanske platforme “Zaslužujemo bolje”.
Obuća koju su učesnici današnjeg protesta doneli biće donirana izbeglicama koje prolaze kroz Makedoniju, nastavljajući put prema zemljama Zapadne Evrope.♦