Konkurs za podizanje spomenika Stefanu Nemanji

Konkurs za podizanje spomenika Stefanu Nemanji

10/02/2016 Off By

 

Doneta je i odluka o nagradama, tako da će prva nagrada na konkursu iznositi milion dinara, druga 600.000 dinara i treća 400.000 dinara


 

PREDSEDNIK Vlade Republike Srbije i predsednik Odbora za podizanje spomen – obeležja Stefanu Nemanji Aleksandar Vučić predsedavao je danas prvoj, konstitutivnoj sednici odbora.

Sednici su prisustvovali članovi odbora: ministar pravde Nikola Selaković, akademik Ljubomir Maksimović, dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović, arhitekta Vojislav Milanović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, akademik Svetomir Arsić – Basara, gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Skupštine grada Beograda Jasmina Mitrović Marić, kao i zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.
Odbor je doneo odluku da se raspiše domaći javni konkurs za podizanje spomenika Stefanu Nemanji, kao i spomen-kompleksa „Srpskog srednjeg veka”. Imenovana je komisija koja treba da definiše konkursni zadatak, kao i da pripremi čitav konkursni proces kako bi bio raspisan u najkraćem mogućem roku. Članovi komisije su: ministar Nikola Selaković i akademici Ljubomir Maksimović i Svetomir Arsić – Basara. Doneta je i odluka o nagradama, tako da će prva nagrada na konkursu iznositi milion dinara, druga 600.000 dinara i treća 400.000 dinara.
Na predlog premijera i predsednika odbora Aleksandra Vučića, odbor je izrazio nameru da lokacija budućeg spomenika Stefanu Nemanji i spomen-kompleksa bude na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine. Konačna odluka o lokaciji biće doneta na sledećoj sednici, u saradnji sa Vladom Republike Srbije.♦