HRT: otkriveno 16 radnika sa falsifikovanim dokumentima

HRT: otkriveno 16 radnika sa falsifikovanim dokumentima

10/02/2016 Off By
Traže falsifikatore: HRT

U HRT-a su poručili da nastavljaju postupak provere dokumenata o radnoj osposobljenosti i spremi zaposlenika kojem je cilj kvalitetno, potpuno i trajno urediti kadrovsku strukturu zapošljavanja


Info: HINA

 

STRUČNE službe Hrvatske radiotelevizije (HRT) u postupku su provere dokumenata o stručnoj spremi zaposlenika dosad pronašle 16 falsifikovanih dokumenata – četiri diplome i dvanaest srednjoškolskih svedočanstva, a svim zaposlenicima s tim dokumentima otkazani su ugovori o radu.

U HRT-a su poručili da nastavljaju postupak provere dokumenata o radnoj osposobljenosti i spremi zaposlenika kojem je cilj kvalitetno, potpuno i trajno urediti kadrovsku strukturu zapošljavanja. Na HRT-u kažu i da su nakon početne provere početkom prošle godine pronađene četiri falsifikovane diplome te da je krajem 2015. započela i provera svedočanstva i ostalih dokumentata potrebnih za zapošljavanje na HRT-u.
– Svim zaposlenicima za koje se ustanovilo da poseduju ovakve dokumente otkazani su ugovori o radu, a sporna je dokumentacija proslijeđena na daljnje postupanje merodavnim državnim telima – ističu na HRT-u.
U odgovoru HRT-a ne navodi se na kojim su radnim mestima bili zaposlenici s falsifikovanim srednjoškolskim svedočanstvima, ali među onima s lažnim diplomama, kako se doznaje, bili su računovotkinja, radnica u razmeni videomaterijala i majstor rasvete.
Na HRT-u su, osim o rezultatima provere diploma i svedočanstva, izveštavaju i o sprovođenju nekoliko projekata za zaposlenike koji su stekli neka od zakonskih prava za odlazak u penziju ili koji zbog zdravstvenih razloga više ne mogu obavljati poslove za koje su sklopili ugovore o radu. Kako se dosad isticalo s HRT-a, njima su do kraja prošle godine bile nuđene stimulativne otpremnine.
– Otpremnine se razlikuju od slučaja do slučaja jer radnici ostvaruju različita prava i imaju različite uslove. Tokom 2015. godine u skladu sa zakonskim propisima i u okviru nekoga od predviđenih programa otišlo je sedamdesetak zaposlenika – poručuju s HRT-a i ističu kako se nastavlja trend smanjivanja broja zaposlenih.
Prema posljednjim podacima, zadnjeg dana decembra ove godine HRT je imao 2851 zaposlenih.♦