Konferencija za medije Aleksandra Vučića i Sebastijana Kurca

Konferencija za medije Aleksandra Vučića i Sebastijana Kurca

09/02/2016 Off By
foto Tanjug

 

“Izuzetno dobro razumemo teškoće s kojima se Austrija suočava. Austrija je za samo godinu dana primila 90.000 izbeglica, koji su na njenoj teritoriji. Njihov plan je da ove godine prime oko 40.000 izbeglica, što znači da je moguće da Slovenija i Hrvatska zatvore svoje gradnice. Ostaje onda da se vidi naša reakcija”, rekao je Vučić


Info:TANJUG

 

PREMIJER Aleksandar Vučić izjavio je danas da Austrija podržava Srbiju na putu evropskih integracija i posebno otvaranje poglavlja, ne samo 23 i 24, već i 5, 15, 25 i 26, koja se odnose na javne nabavke, energetiku, nauku, istraživanja, obrazovanje i kulturu.

Premijer je na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom ocenio da će Akcioni plan o saradnji Srbije i Austrije predstavljati dalji podsticaj našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji.

On je izrazio posebnu zahvalnost šefu austrijske diplomatije na podršci i podsetio da je on jedini ministar koji je bio na svim konferencijama koje su se odnosile na Srbiju.

“Hvala austrijskim kolegama na izvanrednoj poseti. Oni su iskreni prijatelji Srbije. Jedino je Sebastijan Kurc bio na svim konferencijama u vezi sa Srbijom. Austrija podržava reforme Srbije i njen put ka EU”, rekao je predsednik srpske vlade.

Dve zemlje će, rekao je Vučić, nastaviti dijalog na nivou zamenika ministara, kako bi u svakom trenutku mogle da imaju koordinirane aktivnosti, a radiće se i na stvaranju daljih uslova za borbu protiv terorizma i svih rizika koji ugrožavaju savremenu Evropu.

“Zajedno ćemo raditi na dijalogu Beograda i Prištine, na daljem očuvanju regionalne stabilnosti i razvijanju boljih odnosa između zemalja na zapadnom Balkanu”, rekao je Vučić.

Kako je istakao premijer, Srbija i Austrija će imati zajedničke programe, kao i mesto za jednog mladog srpskog diplomatu u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova kako bi “naučio kako to rade Austrijanci”.

Predsednik srpske vlade istakao je da je za našu zemlju, takođe, veoma važna ekonomska saradnja i da je plan da se ove godine trgovinska razmena poveća sa 700-800 miliona evra na milijardu evra.

“U Srbiji ima mnogo austrijskih investicija i dogovor je da ove godine imamo 2.000 novozaposlenih ljudi od austrijskih investitora”, rekao je Vučić.

U vezi s tim, kako je istakao Vučić, jeste i saradnja u oblasti dualnog obrazovanja, u okviru kojeg će sporazume potpisati ministar obrazovanja Srbije Srđan Verbić, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, kao i predsednici privrednih komora dve zemlje Marko Čadež i Kristof Lajtl.

On je objasnio da je reč o oblasti bankarstva i osiguranja, kao i špedicije i logistike.

“U tim oblastima idemo na razvoj dualnog obrazovanja i pripremamo ljude da tačno znaju koji će posao da rade, da budu dobro obučeni i da najbolje rezultate u tom poslu mogu da isporuče”, rekao je Vučić.

Kada je reč o migrantskoj krizi, premijer je dodao da tu postoji kontinuirana saradnja.

“Izuzetno dobro razumemo teškoće s kojima se Austrija suočava. Austrija je za samo godinu dana primila 90.000 izbeglica, koji su na njenoj teritoriji. Njihov plan je da ove godine prime oko 40.000 izbeglica, što znači da je moguće da Slovenija i Hrvatska zatvore svoje gradnice. Ostaje onda da se vidi naša reakcija”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će ostati u bliskom kontaktu sa Austrijom i da će doneti odluku koja se rukovodi evropskim načelima, ali i zašiti nacionalnih i državnih interesa naše zemlje.

Vučić je austrijskom ministru spoljnih poslova i toj državi zahvalio na, kako je rekao, kontinuiranoj podršci koju pružaju Srbiji.

“Želimo još veće prisustvo Austrije u regionu i Srbiji, u političkom i ekonomskom smislu. Želimo da se unapređujemo, da menjamo sebe i budemo još bolji. Istrajaćemo u ne lakim reformama. Već ove godine očekujemo dvostruko veći rast od rasta u 2015”, rekao je Vučić i zaključio da su pred Srbijom godine dinamičnog rasta.

Srbija će učestvovati u rešavanju migrantske krize, ali ne na štetu svoje ekonomije, poručio je Vučić, a a šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc ukazao da je njegova zemlja posebno pogođena tom krizom, jer je istovremeno i zemlja tranzita i krajnje destinacije.

Premijer Vučić je takođe istakao da bi voleo da se nađe sveobuhvatno evropsko rešenje za migrantsku krizu:

“Ali, plašim se da ga nećemo videti u skorije vreme”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija neće podizati zidove, ali da će umeti da zaštiti svoju granicu i istakao da postoje linije preko kojih neće preći, odnosno da neće dozvoliti da bude ekonomski ugrožena zbog migranata.

Navodeći da se u Austriji nalazi 90.000 izbeglica za koje ta država izdvaja dve milijarde evra, Vučić je rekao da tako nešto Srbija ne bi bila u stanju da uradi i “ne bi mogla da preživi”.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da učestvuje i u sistemu kvota, za šta nisu bile spremne mnoge druge evropske zemlje koje su imale novac i iz evropskih fondova.

“Postoje granice do kojih Srbija može da ide, ali i granice preko kojih Srbija ne može dozvoliti da se ide, jer bi onemogućile dalji ekonomski razvoj”, rekao je Vučić.

Upitan da li će Srbija poslati dodatnu podršku na makedonsko-grčku granicu, Vučić je rekao da je Srbija spremna da to uradi, ukoliko to zatraže makedonske kolege.

Vučić je rekao i da će Srbija umeti da zaštiti i svoju granicu sa Makedonijom.

Po pitanju izbegličke krize, Kurc je kazao da Austriju posebno pogađa ovaj problem, jer nije samo tranzitna, već i zemlja destinacije, koja je prošle godine primila 90. 000 tražilaca azila.

“Ove godine ne možemo da primimo toliki broj, i zato je naša vlada ograničila prihvat izbeglica. To je odluka koju moramo doneti, ali smo svesni da može imati posledice po zemlje duž balkanske rute. Zato mi je bilo važno juče u BiH, ali i danas u Srbiji da informišem vlade da je moguće da dođe do promene situacije, ali i da smo spremni da podržimo vlade u cilju smanjenja talasa”, podvukao je Kurc.

Prema njegovim rečima zajednički cilj je svih da se smanji talas izbeglica.

“Moramo preduzimati nacionalne mere, jer smo na to prinuđeni. Naš cilj nije da preduzimamo samo nacionalne mere već i da sarađujemo sa drugim zemljama. To bi rado činili sa Grčkom, ali ne možemo čekati da dođe do promene u toj zemlji i spremnosti da joj se pomogne od strane EU kako treba”, podvukao je on.♦