Migrantska kriza: traži se drastičan plan za zaustavljanje navale migranata prekoi Balkana

Migrantska kriza: traži se drastičan plan za zaustavljanje navale migranata prekoi Balkana

24/01/2016 Off By

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je tokom prošlonedeljne posete Sloveniji, podržao predlog slovenačkog premijera Mire Cerara, upućen vođama EU i liderima država Zapadnog Balkana, da se “direktnom pomoći vladi u Skoplju izdejstvuje “bitno ojačanje nadzora na granici s Grčkom kako bi se zaustavio priliv neregularnih imigranata”, piše britanski dnevnik Fajnenšel tajms


Info: AGENCIJE

BRITANSKI list Fajnenšel tajms (Financial Times) piše da Evropska unija razmatraju “drastičan plan za obustavljanje navale imigranata preko Balkana” i potpunu blokadu makedonske granice s Grčkom. Ovim bi merama grčke vlasti bile prisiljene da hitno zaštite spokljne granica Unije.

Londonski dnevnik navodi da o ovome sutra mogu raspravljati ministri unutrašnjih poslova EU i list dodaje da su i Evropska komisija i Nemačka, spremne da podrže predlog Slovenije da se situacija bitno preokrene tako što će se pomoći vladi u Skoplju da zatvori granicu s Grčkom i tako spriječi nekontrolisani priliv imigranata.
O ovom slovenačkom predlogu da se na dve godine stavi van snage šengenski prostor bez granica u slučaju “trajne ozbiljne nefuncionalnosti”, su već razmenili mišljenja ambasadori misija zemalja članica EU u Briselu. Oni su pripremili dnevni red sutrašnjeg zasedanja ministara unutrašnjih poslova EU u Amsterdamu, s ključnom temom priliva migranata preko “zapadnobalkanskog puta”.
Mađarski premijer Viktor Orban, koji je tokom prošlonedeljne posete Sloveniji, podržao predlog slovenačkog premijera Mire Cerara, upućen vođama EU i liderima država Zapadnog Balkana, da se “direktnom pomoći vladi u Skoplju izdejstvuje “bitno ojačanje nadzora na granici s Grčkom kako bi se zaustavio priliv neregularnih imigranata”, piše britanski dnevnik.
Cerar je naveo da će oive mere “u roku od par dana osetno ublaži pritisak migranata na Zapadni Balkan”. Slovenački premijer je naglasio da ovakve temeljite mere za obustavljanje navale imigranata koju više nisu u stanju da savladaju zemlje na zapadnobalkanskom putu, kao ni Austrija i Nemačka, moraju biti propraćene odlučnim koracima da se Turska privoli da, saglasno dogovoru s EU, zatvori svoje granice za i dalje nesmetani protok imigranata ka Evropi.
Pažnju zvaničnih krugova i javnosti u EU privukla je izjava njemačke kancelarke Angele Merkel da joj je turski premijer Ahmet Davutoglu, prilikom susreta u Berlinu, dao čvrsta uveravanja da će sve učiniti da se zaustavi neometani protok imigranata ka Evropi.
Merkelova je naglasila da će u tom slučaju Turska dobiti od EU obećanu pomoć od tri milijarde evra, ali je predočila da to znači da se više nikako ne može dozvoliti da banke krijumčara budu te koje će odlučivati o prebacivanju migranata u Evropu.
Evropska komisija je ove nedelje uputila tim stručnjaka u Makedoniju s ciljem da utvrde kakvim sredstvima raspolažu vlasti da smire navalu imigranata i čime bi EU tu mogla da pomogne. Cerar je u pismu vođama EU i država Zapadnog Balkana zatražio hitno “evropsko rešenje” za izbegličku krizu i upozorio da “milioni migranata čekaju da krenu ka Evropi, posebno na proljeće”.
– Grčka je jedna od ključnih zemalja za rešavanje pitanja imigracije i zato joj moramo pomoći da sprovede sve dogovorene mere da bi situacija bila vraćena pod kontrolu – poručio je slovenački premijer.
Cerar je, kao i drugi visoki evropski zvaničnici i analitičari, upozorio da je “zbog pitanja vraćanja migranata i u zemlje duž zapadnobalkanskog puta, koje će se sve više razvijati i postavljati, bitno važno da se dođe do jedinstvenog odgovora Evrope na izazove oko imigracije”.♦