Sudsko veće Euleksa osudilo Olivera Ivanovića na kaznu zatvora od devet godina

Sudsko veće Euleksa osudilo Olivera Ivanovića na kaznu zatvora od devet godina

21/01/2016 Off By
Oliver Ivanović

Ostala četvorica optuženih Srba – bivši policijski pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnik Nebojša Vujačić oslobođeni su optužbi


Info: AGENCIJE

SUDSKO veće EULEKSA izreklo je danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću kaznu zatvora od devet godina zbog ratnih zločina počinjenih 1999. godine u tom gradu.

Ostala četvorica optuženih Srba – bivši policijski pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnik Nebojša Vujačić oslobođeni su optužbi.
Ivanovića je osudilo sudsko veće, kojim je predsedavala Rumunka Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 14. aprila 1999. godine.
Sudija Komša navela je u presudi da su srpske snage tada organizovale akciju čišćenja Južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca, da su brojne albanske porodice silom izbačene iz svojih kuća i stanova i da su muškarci odvojeni od žena i dece.
Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca, nosio plavu uniformu i bio je naoružan, a pred devetoricom Albanaca na pitanje jednog člana srpske paravojne policije “Šta da rade sa njima (Albancima)” Ivanović je odgovorio: “Što me pitas, postupi po naređenju”.
Sudija je navela da je Ivanović bio svestan operacije proterivanja i ubijanja Albanaca civila i “da je voljno postupao znajući da će doći do ubistva”.
U presudi je navedeno takođe da se nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je Ivanović, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.
Ivanović je oslobođen optužbi za krivična dela iz februara 2000. godine.
Vreme od skoro dve godine provedeno u pritvoru biće uračunato u zatvorsku kaznu, a dužan je da nadoknadi troškove suđenja u iznosu od 750 evra.
U sudnici se začuo plač rodbine i negodovanje nakon što je Ivanoviću izrečena višegodišnja zatvorska kazna.
U Kosovskoj Mitrovici bilo je vidljivo pojačano prisustvo Kosovske policije. Obe kapije koje vode prema zgradi suda bile su zatvorene i kontrolisali su ih pripadnici Kosovske policije.
Pripadnici policije bili su raspoređeni u većem broju u krugu suda, kontrolisali su i prilazne ulice sudu a saobraćaj je bio zatvoren u par ulica koje vode prema zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici.
U sudnici su pored rodbine i prijatelja petorice Srba bili i oficir za vezu za Prištinom Vlade Srbije Dejan Pavićević i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.
Euleks je Ivanovića lišio slobode pre skoro dve godine 27. januara 2014. a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok, trajao je od 19. decembra 2015 godine.
Ivanović je zajedno sa Delibašićem izricanje presude dočekao u kućnom pritvoru dok su se ostala trojica Srba branili sa slobode.♦