Zagreb: Kolinda u sukobu interesa

Zagreb: Kolinda u sukobu interesa

20/01/2016 Off By
U sukobu interesa: Kolindaa Grabar Kitarović

Kolinda je za vreme izbora od države dobila 1.167.573 kune za naknadu predizbornog marketinga. Neutrošena sredstva koja su dodeljena smatraju se oporezivim dobitkom na koji mora da se obračuna i uplatiti porez i i da se prijavi Poreznoj upravi. Grabar-Kitarović je taj novac dala HDZ-u da ne bi morala da platiti porez od 40 posto


Info: AGENCIJE

KOMISIJA za odlučivanje o sukobu interesa saopštilo je kako će se protiv Kolinde Grabar Kitarović pokrenuti postupak, piše N1.

Komisija je tako odlučila jer je Kolinda za vreme izbora od države dobila 1.167.573 kune za naknadu predizbornog marketinga. Neutrošena sredstva koja su dodeljena smatraju se oporezivim dobitkom na koji mora da se obračuna i uplatiti porez i i da se prijavi Poreznoj upravi. Grabar-Kitarović je taj novac dala HDZ-u da ne bi morala da platiti porez od 40 posto.
Sporno je što se novca odrekla, a ona je odlučivala u koje humanitarne svrhe ide novac. Komisija smatra kako se Kolinda tu ponašala kao članica stranke, a to nije smela. Kolinda je tako je u pitanje dovela vlastitu verostojnost, jer je kao predsednica morala da izađe iz stranke i nije primereno da sarađuje s političkom strankom u stvarima koje nisu pitanje države i koje su izvan ovlaščenja predsednice RH.
Odlučeno je da je u sukobu interesa i odlazeći ministar obrane Ante Kotromanović i to zbog slučaja u kojem je zajedno sa svojom porodicom privatnim avionom firme Beechcraft otputovao na Lošinj.
Izračunato je da je Kotromanovićev let do Lošinja i natrag koštalo preko 28 hiljada kuna, a zakon o sprječavanju sukoba interesa funkcionerima zabranjuje primanje darova veće vrijednosti od 500 kuna.