Pametna ulična rasveta – poklon austrijske kompanije Beogradu i Nišu

Pametna ulična rasveta – poklon austrijske kompanije Beogradu i Nišu

19/01/2016 Off By
Marko Čadež→

Narednih dana, austrijski stručnjaci sa kolegama iz nadležnih gradskih službi proceniće gde je najbolje instalirati sistem, kako bi beogradske i niške ulice već za mesec dana dobile modernu rasvetu


Info: PRESS PKS

POZNATA austrijska kompanija Cumtobel grupa (Zumtobel Group) doniraće modernu LED rasvetu za najmanje po jednu ulicu u Beogradu i Nišu, kao i pametni operativni sistem koji će unaprediti funkcionisanje infrastrukture na tim gradskim saobraćajnicama, najavljeno je na sastanku u Privrednoj komori Srbije. Donacija austrijske firme dogovorena je prilikom nedavnog susreta premijera Aleksandra Vučića i predstavnika Cumtobel grupe.

“Odlukom da Beogradu i Nišu pokloni modernu opremu za poboljšanje saobraćaja na gradskim ulicama, Cumtobel grupa potvrđuje nameru da proširi poslovanje u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope i dugoročno ostane na ovom tržištu. To je još jedan dokaz sve bolje ekonomske saradnje Austrije i Srbije”, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, u razgovoru sa predstavnicima austrijske firme.
Narednih dana, austrijski stručnjaci sa kolegama iz nadležnih gradskih službi proceniće gde je najbolje instalirati sistem, kako bi beogradske i niške ulice već za mesec dana dobile modernu rasvetu.
Sastanku u PKS prisustvovali su i Danilo Cicmil, savetnik predsednika Vlade Srbije, Marko Stojanović, sekretar u Sekretarijatu za energetiku Grada Beograda i Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, koji su obećali neophodnu podršku da bi se donacija što efikasnije realizovala.
Cumtobel grupa iz Dornbirna, od porodične firme osnovane 1950. godine postao je internacionalna kompanija, jedna od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti. Grupacija je izlistana na bečkoj berzi (ATX) i trenutno zapošljava 7.234 radnika, a u 2014. godini je ostvarila obrt od 1,3 milijarde evra (EBIT 41,1 milion EUR). Cumtobel grupa poseduje 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i prodajne objekte u oko 90 zemalja. Kompanija se konstantno širi preuzimanjem drugih brendova, a 2006. je izašla na berzu. Najveći pojedinačni akcionar je i dalje porodica Cumtobel sa 35 odsto akcija.♦