Izbeglička kriza se nastavlja: i Hrvatska planira ogradu

Izbeglička kriza se nastavlja: i Hrvatska planira ogradu

17/01/2016 Off By

Ako Austrija i Slovenija zatvore svoje granice onda bi i Hrvatska morala zatvoriti granicu prema Srbiji, a Srbija prema Makedoniji. Hrvatska će tu morati biti vrlo oštra, iako u saborskoj većini još nismo zauzeli stav o izbegličkoj krizi rekao je je za Dnevnik HRT međunarodni sekretar HDZ-a Miro Kovač

Info: AGENCIJE

SVE su jači pritisci na nemačku kancelarku Angelu Merkel da odustane od politike “otvorenih vrata” prema izbeglicama. Stoga će izbeglička kriza biti nedvojbeno jedan od najvećih problema s kojima će se u koštac morati uhvatiti i nova vlada Hrvatske.

– Ako Austrija i Slovenija zatvore svoje granice onda bi i Hrvatska morala zatvoriti granicu prema Srbiji, a Srbija prema Makedoniji. Hrvatska će tu morati biti vrlo oštra, iako u saborskoj većini još nismo zauzeli stav o izbegličkoj krizi. No, Vlada koja odlazi nije pokazala efikasnost u izbjegličkoj krizi i posvađala se sa susedima, rekao je u Dnevniku HRT-a međunarodni sekretar HDZ-a Miro Kovač o hrvatskoj politici prema izbegličkoj krizi u nadolezećim mesecima, prenosi Hrvatski Medijski Servis.
-Vidimo da su i kolege u Sloveniji podigle žicu. Ako budemo primorani na zaštitu granice morat ćemo razmisliti o preprekama. Kapacitete za to imamo, moguće je to učiniti. Hrvatska neće i ne smije postati zona čekanja jer je to onda sabirni centar. Ako Austrija i Slovenija zatvore granice postoji mogućnost da izbjeglice zapnu u Hrvatskoj, a tu ne žele ostati. Potrebno je europsko rješenje, u koje se moraju uključiti sve države, smatra Kovač.
Na pitanje je li on budući ministar vanjskih poslova, ili barem jedan od kandidata rekao je kako je neozbiljno govoriti sada o imenima. Videt ćemo u petak tko će biti predstavljen. Tri su imena zasad sigurna: Predsjednik Vlade Tihomir Orešković, a potpredsjednici Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Petak je dan kada će Hrvatska znati tko će biti u Vladi, bio je tajanstven Kovač.♦