LSV od Ustavnog suda traži pravdu za Vojvodinu!

LSV od Ustavnog suda traži pravdu za Vojvodinu!

11/01/2016 Off By

Čanak je u svom govoru podsetio da je AP Vojvodina zbog nepoštovanja Ustava u protekih deset godina zakinuta za oko 1,9 milijardi evra, te da današnje okupljanje pokazuje da se na takav odnos prema pokrajini više neće pristajati

Info: PRESS LSV

DELEGACIJA Lige socijaldemokrata Vojvodine na čelu sa Nenadom Čankom predala je danas Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Republike Srbije. Predaji inicijative je prethodila šetnja preko hiljadu članova i članica LSV centrom Beograda koja je krenula pre 12 sati, sa zastavama AP Vojvodine i transparentima “Pravda za Vojvodinu”, “Gde ste sada ustavobranitelji”, “Čije su naše pare”, “Vojvodina, naša dika…”

Hoće li sada Ustavni sud biti brz?

– Ovim simboličnim skupom najavljujemo da ćemo se beskompromisno boriti za interese Vojvodine i svih njenih građana. Ovo je okupljanje koje je samo upozorenje. Neka oni koji su u ovoj zgradi vode računa i neka ramišljaju o tome da se drže Ustava i zakona. Jer sledeći put ako budemo morali dolaziti, nećemo doći simbolično, istakao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, obraćajući se okupljenima, nakon predaje inicijative Ustavnom sudu.

Čanak je u svom govoru podsetio da je AP Vojvodina zbog nepoštovanja Ustava u protekih deset godina zakinuta za oko 1,9 milijardi evra, te da današnje okupljanje pokazuje da se na takav odnos prema pokrajini više neće pristajati.

– Da vidimo hoće li sad Ustavni sud biti tako brz i efikasan kao što je bio kada je trebalo ukidati nadležnosti Vojvodine. Hajde da vidimo sada da li će ovaj sud biti toliko efikasan kao kada je trebalo zaboraviti da se mora doneti Zakon o finansiranju Vojvodine. Tu smo da ih podsetimo: radite svoj posao ili odlazite – istakao je Čanak. Upozorio je i da su, ako ne budu radili svoj posao, u USS tek „najobičnije varalice“ koje sprovode tuđu političku volju.

– Nikada nećemo zaboraviti kada je ovaj sud donosio odluke koje su bile protiv Vojvodine. Koliko je bilo takvih stvari? Mnogo. Međutim, ovo je poslednja šansa da se zaštiti poslednji trag integriteta ovoga suda i institucija u Srbiji. Ako Srbija ne poštuje svoj Ustav, ona nije država, nego je ona leglo kriminala. Hoćemo li to dozvoliti – zapitao je Čanak, a prolomilo se “nećemo”, i vikalo “tako je”.

Ima života i van Beograda

– Ja vas pitam, da li ćemo mi pristati na to da ovaj isti Ustavni sud pred kojim smo se okupili da on kaže da mi nemamo pravo da govorimo o Sremu , Banatu i Bačkoj, a istovremeno da kaže da ga ne interesuje šta se desilo sa dve milijarde evra uskraćenih Vojvodini. Kako je to moguće? Moguće je ako se ne bunimo! Izgleda da ovde niko ne razume da postoji život i van Beograda. Da postoji život van institucija koje ovde postoje, da postojimo svi mi koji još uvek umemo da čitamo i umemo da taj isti Ustav pročitamo onako kako u ga oni pisali. Misle da smo zaboravili da čitamo kao što smo zaboravili da se branimo. Nismo zaboravili ni jedno ni drugo. Je li tako – upitao je lider LSV, a onda se opet prolomilo „tako je“.

Ima li pravne države?

Lider LSV je istakao i da je Liga pre deset godina bila protiv donošenja aktuelnog Ustava, a da ga se danas odriču skoro svi koji su tada podržavali njegovo donošenje. Čanak je zapitao i zašto se godinama ne primenjuje samo onaj deo koji se tiče Vojvodine i njenog finansiranja i ocenio da Srbija ne može biti pravna država dok pokušava da izvrda poštovanje sopstvenog Ustava.

– Dok se ne uspostavi pravda za Vojvodinu, dok se ne isplati dve milijarde evra koliko je zakinuta za ovih deset godina, dok se sve to ne uradi, ova zemlja ne može da kaže da je pravna država. Ako nije pravna država, onda ne može da ide u Evropu jer to je uslov evropskih integracija – upozorio je Čanak.♦