Nemački ministar pravosuđa Heiko Mas o novogodišnjim događajima u Kelnu

Nemački ministar pravosuđa Heiko Mas o novogodišnjim događajima u Kelnu

10/01/2016 Off By

Nemački list Bild am Sonntag se poziva i na policijske izveštaje po kojima su se migranti iz severnoafričkih zemalja iz okoline Kelna, ali i obližnje Holandije i Belgije, preko društvenih mreža međusobno pozivali da dođu na glavnopj stanici u Kelnu

Info: AGENCIJE

MASOVNI napadi na prolaznice na glavnoj željezničkoj stanici u Kelnu u novogodišnjoj noći bili su isplanirani preko društvenih mreža, tvrdi nemački ministar pravosuđa Heiko Mas u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild, Bild am Sonntag.

“Kada se ovakav čopor nađe s jednim jedinim ciljem a to je počinjenje kaznenih dela, to mora da je na neki način planirano. Niko mi ne može reći da to nije bilo pripremano i dogovoreno”, rekao je Heiko Mas u razgovoru za Bild am Sonntag.

On smatra da su datum i očekivana masa ljudi koja se u novogodišnjoj noći obično okuplja na prometnim čvorištima velikih gradova, “pomno odabrani”.

Bild am Sonntag se poziva i na policijske izveštaje po kojima su se migranti iz severnoafričkih zemalja iz okoline Kelna, ali i obližnje Holandije i Belgije, preko društvenih mreža međusobno pozivali da dođu na glavnopj stanici u Kelnu.

Mas je istovremeno upozorio na “preuranjene zaključke” po kojima su izbeglice i podnositelji zahtjeva za azilom češće počinitelji seksualnih kaznenih dela.

“Zaključiti da neko naginje kriminalu isključivo na temelju njegovog porekla smatram vrlo pustolovnim”, rekao je Mas. On je objasnio da se prema statistikama stopa kriminaliteta među izbeglicama i migrantima nije viša nego kod Nemaca.

On je isto tako objasnio kako nakon velikog priliva izbeglica nije zabeležen i porast kaznenih dela. ♦