Konferencija za medije premijera Srbije i Malte

Konferencija za medije premijera Srbije i Malte

09/01/2016 Off By

Malta će početkom 2017 biti u rotirajućem sistemu predsedavajućih EU. Zahvalan sam premijeru Muskatu što su doneli odluku da sastanak radne grupe za proširenje EU u tom peripdu bude održan upravo u Beogradu. Naš je plan da u vreme predsedavanja Malte otvortimo tri važna poglavlja – broj 7 o pravu intelektualne svojine, broj 14 o transportnoj politici i broj 21 o transevropskim mrežama

Info: RANKA ČIČAK

POSLE jednoipo časovnog razgovora premijeri Srbije i Malte, Aleksandar Vučić i Džozef Muskat nisu imali vremena za novinarska pitanja. Na stepeništu pred premijerovim vratima dali su klratke izjave i obećali bolju političku i ekonomsku saradnju.

Vučić se zahvalio premijeru Malte za podršku Srbiji ne njenom evropskom putu i rekao da takvu podršku i nadalje očekuje:
– Malta će početkom 2017 biti u rotirajućem sistemu predsedavajućih EU. Zahvalan sam premijeru Muskatu što su doneli odluku da sastanak radne grupe za proširenje EU u tom peripdu bude održan upravo u Beogradu. Naš je plan da u vreme predsedavanja Malte otvortimo tri važna poglavlja – broj 7 o pravu intelektualne svojine, broj 14 o transportnoj politici i broj 21 o transevropskim mrežama.
– Za Srbiju je važno da se sa Maltom unaprede trgovinski odnosi , koji su sada na niskom nivou. Ministar energetike Malte će večers i sutra razgovarati sa našim ministrom energetike oko ulaganja u obnovljive izvore energije. Malta već u Crnoj Gori sa Kinezima, radi na obnovljivoj energiji, pa Srbija želi investicije za takav posao.
– I predsednik Vlade Malte kaže da takva saradnja bila bi korisna i u Srbiji, ne samo našoj zemlju već i Malti i kineskim partnerima. Najavljuje bolju turističku saradnju Malte i Srbije. Kaže da treba povećati trgovinsku saradnju i da njegova zemlja može biti samo korisna, jer se nalazi u centru Mediterana, a deo je EU.♦