Afera: čijim je novcem Dodik kupio vilu na Dedinju?

Afera: čijim je novcem Dodik kupio vilu na Dedinju?

05/01/2016 Off By

Istraga protiv “Pavlović International Banke” iz Bijeljine koja se dovodi u vezu s dodelom sumnjivog kredita sadašnjem predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ustvari se odnosi na aferu kupovine luksuzne vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje koju je Dodik platio čak 850 hiljada evra. U toj vili nikada nije živeo a iznajmio ju je ambasadi Izraela u Srbiji


 Info: AGENCIJE

TUŽILAŠTVO Bosne i Hercegovine potvrdilo je kako je otvorilo istragu protiv “Pavlović International Banke” iz Bijeljine koja se dovodi u vezu s dodelom sumnjivog kredita sadašnjem predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Iz sedišta ovog tužilaštva u Sarajevu objavljeno je kako su po nalogu njegovog Odelenja za organizovani i privredni kriminal i korupciju tokom dana pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli u centralu Pavlović banke gde pretražuju i oduzimaju dokumentaciju.
“Pretrage se provode u okviru istrage Tužilaštva BiH u vezi s krivičnim delima finansijskog kriminala”, stoji u saopštenju uz naglasak kako u ovom trenuku ne mogu da daju više informacija.
Tužilaštvo BiH nije direktno pomenulo Dodika no u novembru 2015. Srpska demokratska stranka (SDS) koja je u opoziciji u Republici Srpskoj podnela je krivičnu prijavu protiv aktualnog entitetskog predsednika povezujući je baš s Pavlović bankom.
Krivično su prijavili i vlasnika bijeljinske banke Slobodana Pavlovića, njenog direktora Petra Lazovića i još pet osoba uključujući upravnicu Agencije za bankarstvo RS Slavicu Injac.
“Postoje osnovane sumnje da su te osobe koristeći svoj uticaj, javnu funkciju i značajna novčana sredstva izvršile krivična dela tako što su Miloradu Dodiku kada je on bio predsednik vlade RS-a u 2008. omogućile primanje novčanih sredstava od 1.468.373,00 konvertibilnih maraka po osnovi navodnog kredita, kao i da su za račun Milorada Dodika taj navodni kredit otplaćivali u zamenu za određene protuusluge”, izjavio je 18. novembra predsednik SDS-a Mladen Bosić prenoseći novinarima sadržaj krivične prijave.

Prijava se ustvari odnosi na aferu kupovine luksuzne vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje koju je Dodik platio čak 850 hiljada evra. U toj vili nikada nije živeo a iznajmio ju je ambasadi Izraela u Srbiji.

Dodik je kuću kupio u maju 2007. godine na temelju ugovora sa Komercijalnom bankom iz Beograda u koju je navedena cena od 850 hiljada evra.

Radi se o kući površine od 341 kvadratni metar uz garažu od 45 kvadratna metra i pomoćne prostorije od 63 kvadrata.
Dodik je pre potpisivanja ugovora 3. marta 2007. platio avans u iznosu od 100 hiljada evra a na dan overe ugovora o kupoprodaji 16. maja 2007. platio je preostali iznos od 750 hiljada evra.

Iz SDS-a tvrde kako postoje dokazi da je on celokupni iznos isplatio u gotovom novcu. Nakon što je ta informacija dospela u javnost Dodik je navodno od Pavlović banke 2008. uzeo kredit koji je antidatiran kako bi bio prikazan kao pokriće novca kojim je kuća kupljena.
U krivičnoj prijavi stoji kako je u isto vreme Slobodan Pavlović došao do vredne nekretnine u središtu Banja Luke koju je kupio ispod tržišne cene i u nju smestio filijalu svoje banke što bi mogao biti slučaj korupcije.
U prijavi se spominje i ime izvesnog Radomira Jovanovića za kojeg je utvrđeno kako je do 2010. svakog meseca u Dodikovo ime uplaćivao rate kredita koje su iznosile oko 9,5 hiljada evra.
Sumnjiva kupovina kuće u Beogradu tek je jedna od afera koje opozicija stavlja na teret Dodiku. On je sve takve optužbe do sada odlučno odbacivao a za kupovinu kuće na Dedinju tvrdio je kako je potpuno transparetna te kako ju je realizovao kreditom čije rate otplaćuje najmom.♦