Otvorena deonica pristupnog puta mostu Mihajlo Pupin, od Ovčanskog do Pančevačkog puta

Otvorena deonica pristupnog puta mostu Mihajlo Pupin, od Ovčanskog do Pančevačkog puta

27/12/2015 Off By

Premijer se zahvalio ambasadoru Kine na velikom trudu:Mi smo jutros razgovarali o industrijskoj zoni. On je uvek imao vremena da dođe u Vladu i da pomogne. Ne kasnimo ni dana. Pre dva dana obećao sam da ćemo otvoriti ovaj put danas. Za dva dana idemo da otvaramo 23 kilometra na istočnom kraku Koridora 10 između Niša i Pirota. Polako, ali sigurno, Srbiju gradimo. Naredne godine ćemo imati rast BDP od preko 2 posto. Treba nam i veći rast. Ali, u 2009 smo bili u recesiji sa minus 3,6 posto


Info: RANKA ČIČAK

PREDSEDNIK Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović , gradonačelnik Beograda, Siniša Mali i kineski ambasador, Li Man Čang, otvorili su danas deonicu pristupnog puta mostu Mihajlo Pupin, od Ovčanskog do Pančevačkog puta. Prisustvovao je i američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi.

kinezi

Veliki prijatelj Srbije: Li Man Čang, ambasador Kine u Beogradu

Pred više stotina okupljenih građana okolnih mesta, premijer Vučić rekao je da je srećan, jer je sada ispunjeno sve ono što su u ranijim decenijama obećavale razne vlade – da se izgradi ovako moderan put sa 6 traka i poveže ovaj deo sa Aerodromom, južnim delom zemlje i skrati put od Pančeva do Zrenanjina. Za ovaj moderni put napravljeni su moderni odvodbi kanali i posađeno je ,samo do sada, 5.000 stabala:
– Nadam se da neće ove mladice niko da nam ukrade, kao što su na drugim putevima. Trudili smo se da ovaj put izgleda impresivno i da svako može da uživa.
Vučić se pohvalio da je cena izgradnje , ugovorena na 255 miliona evra, kasnije podignuta za dodatne radove samo za 7 posto, dok je uobičajeno da se podiže za 10 posto. Sve oštetne zahteve od oko 10 miliona Vlada će izvođačima platiti do kraja godine:
Dogovorili smo se na Vladi da nikome ne ostanemo dužni i da samo gradimo i idemo napred.
Premijer se zahvalio ambasadoru Kine na velikom trudu:
– Mi smo jutros razgovarali o industrijskoj zoni. On je uvek imao vremena da dođe u Vladu i da pomogne. Ne kasnimo ni dana. Pre dva dana obećao sam da ćemo otvoriti ovaj put danas. Za dva dana idemo da otvaramo 23 kilometra na istočnom kraku Koridora 10 između Niša i Pirota. Polako, ali sigurno, Srbiju gradimo. Naredne godine ćemo imati rast BDP od preko 2 posto. Treba nam i veći rast. Ali, u 2009 smo bili u recesiji sa minus 3,6 posto.
Vučić se zahvalio i ambasadoru SAD, Majklu Kirbiju:
– Jer je mnogo svoje dobre volje i energije uložio za Srbiju. On uskoro ide iz Srbije, ali sam siguran da ćemo i sa njegovom zemljom, kao i sa zemljama EU uspeti da nastavimo uspešnu saradnju, kakvu imamo i s prijateljima na istoku.
– Na kraju je premijer rekao:
– Mnogi su mi se smejali. Predbacivali kako ne govorim istinu. Kako imam nekakve izborne priče. Govorili su svašta. A ja vam sada kažem – do marta 2017, izgradićemo više puteva nego u prethodnih 48 godina. Sačuvaćemo i mir i stabilnost. Srbija će ići napred. Zahvaljujem se penzionerima koji su nam svojim strpljenjem dali ogromnu snagu. Sledeće godine očekujemo ovde i kineskog predsednika Či Đin Pinga. Ugostićemo i mnoge druge. To govori o značaju Srbije. Svi ćete polako osetiti blagodeti boljeg života i rasta srpske ekonomije. Vreme propadanja je iza nas. Vreme napretka je pred nama.

Na pitanja novinara premijer je teško odgovarao, jer su građani upadali u reč. Na molbu novinara da prokomentariše jušerašnja gapšenja, desetak glasova uzviknulo – „uhapsite Pajtića“.
Vučić je zamolio građane da ga puste da odgovori novinaru i rekao da ne može da se meša u rad pravosudnih organa:
– Ne bih da komentarišem to što rade nadležni organi.To je njihov posao, želim im uspešan rad, da narod ima poverenje u to što rade.
Jedna novinarka primetila je da su rukovodioci Demokratske stranke već ovo hapšenje nazvali političkim. On je odgovorio:
– A ja imam kontrapitanje. A kada ste čuli da je bilo ko uhapšen, a da neko nije rekao da je to progon i političko hapšenje. Još nikada nisam čuo nekoga bliskog uhapšeniku da kaže da uhapšeni nije nevin. To je politički folklor, a činjenice su nešto drugo. Nažalost, ovde je bilo i nekih ljudi koji su članovi Glavog odbora SNS, a o tome niko nije govorio.
Zamoljen da odgovori Izetbegoviću na jučerašnju izjavu da deo kabineta koji prisustvuje Danu RS ugrožava odnose u regionu i da takvim ponašanjem Vučić radi protiv interesa Beograda i Sarajeva. Premijer kaže da treći put sluša napade iz Sarajeva:
– Valjda svaki put kada im je nešto potrebno za njihove unutrašnje prilike. I treći put ću da prećutim . Ne zato što nemam šta da kažem, već zato što želim najbolje odnose sa BiH. Tu nije važna ni moja lična sujeta. Poštujemo teritorijalni integritet BiH, volimo RS, imamo obaveze prema RS po Dejtonskom sporazumu. A ako neko želi svađe i sukobe, u Srbiji neće naći onoga koji to želi.

Siniša Mali zahvalio je Vladi i predsedniku što je ispunjeno obećanje od prošle godine da će do kraja ove godine biti spojen Pupinov most sa Pančevačkim putem. Za Beograd je ova saobraćajnica važna, jer je izmestila tranzitni saobraćaj iz centra grada. Važna je i za to, što će u ovaj kraj stići veliki broj investitora. Već su Slobodne zone osnovane u Obrenovcu, Krnjači i drugim mestima. Kamen temeljac za prvu fabriku u Obrenovcu postavlja se početkom naredne godine. Sledeći investitor doći će u Krnjaču, nadomak ovog modernog puta. Mali je obećao da će sledeće godine na ovom mestu početi izgradnja 73 kilometara kanalizacione i 65 kilometara vodovodne mreže. Do kraja 2025. godine svako domaćinstvo na teritoriji Beograda imaće priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Mali je zahvalio kineskom ambasadoru što podržava svaku investiciju Kine u Srbiju, a i srpskim i kineskim građevinarima što su na vreme i kvalitetno završili ovaj put.
Kineski ambasador, Li Man Čang, na tečnom srpskokm jeziku , kojim već nekoliko godina govori, rekao da je ovo tek početak i da će biti još zajedničkih akcija na izgradnji Srbije. Zahvalio je Vladi i premijeru što su ukazali veliko poverenje Kinezima. Zamolio je prisutne novinare da prenesu njegove pozdrave i praznične čestitke narodu Srbije, a i Kine.
Ministarka Zorana Mihajlović imala je samo reči hvale za svog premijera zbog toga što je i ovaj projekat završen na vreme:
– Nismo ni dana zakasnili. Tako ćemo završiti i svaki naredni projekat u sledećoj godini. Na ovom su projektu radile, pored Kineza i domaće kompanije. Svakog dana preko 600 ljudi. Tako je i na Koridoru 10 danas preko 200 kompanija i 17.000 radnih mesta. Želimo da što pre završavamo puteve i pruge, kako bi tu nicale nove fabrike , distributivni centri i naselja s visokim životnim standardom.♦