Heliodrom kod VMA dobija osvetljenje

25/12/2015 Off By

Prema rečima zastupnika načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika prof. dr Zorana Šegrta, značaj tog projekta je veliki jer je reč o heliodromu koji se koristi i za potrebe Vojnomedicinske akademije te je često u kratkom vremenskom periodu potrebno transportovati teške bolesnike, u različitim vremenskim uslovima, uključujući i noćne


Info: PRESS MO

MINISTARSTVO odbrane i Vojska Srbije dobili su danas deo osvetljenja na heliodromu kod Vojnomedicinske akademije, čime je osposobljen rad sletišta i u noćnim uslovima. Postavljanje kompletnih instalacija i osvetljenja biće završeno u narednih nekoliko dana.

Prema rečima zastupnika načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika prof. dr Zorana Šegrta, značaj tog projekta je veliki jer je reč o heliodromu koji se koristi i za potrebe Vojnomedicinske akademije te je često u kratkom vremenskom periodu potrebno transportovati teške bolesnike, u različitim vremenskim uslovima, uključujući i noćne.
– Ovo je sigurno veliki iskorak koji će doprineti kvalitetu i brzini reagovanja kada je to neophodno. Zahvalio bih donatoru koji je svojim sredstvima omogućio da se ovakav projekat realizuje, rekao je pukovnik Šegrt.
Predstavnik kompanije Elgra vision koja je donirala neophodnu infrastrukturu Miroslav Knežević, poručio je da će radovi biti gotovi do ponedeljka.
– Donirali smo sistem svetlosnog obeležavanja na heliodromu kod VMA i postavili nove kablove i kompletnu infrastrukturu, kako bi svetiljke radile. Njih ćemo postaviti u najskorijem roku do ponedeljka i tada očekujemo puštanje u rad sistema. Posle toga ćemo na sletištu broj dva uraditi rekonstrukciju, odnosno zameniti svetiljke onim svetiljkama koje su u saglasnosti sa vazduhoplovnim propisima, objasnio je Knežević.
Da osvetljenje na heliodromu ima veliki značaj i za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije potvrdio je pomoćnik za podršku komandanta 204. vazduhoplovne brigade potpukovnik Slaviša Pavlović.
– Posle dugog niza godina, na ovom kapacitetu, vraćamo sletište broj jedan u upotrebu kako bi na njemu bilo moguće sletati u noćnim uslovima, kaže potpukovnik Pavlović.
Radove na heliodromu i projekat osvetljavanja, koji je svojevremeno inicirao i za koji je našao donatore, danas je obišao i ministar odbrane Bratislav Gašić u pratnji državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Zorana Đorđevića.♦