NBS: Čokoladice za finansijsku edukaciju građana

25/12/2015 Off By

Čokoladice težine 5 grama nabavljaju se godišnje ‎u proseku u količini od oko 200 kg (u zavisnosti od planova edukacije i potreba), čija vrednost iznosi oko 4 dinara po čokoladici


Info: PRESS NBS

POVODOM pojedinih navoda u javnosti, Narodna banka Srbije podseća da, pored svojih osnovnih, zakonom utvrđenih funkcija, kao društveno odgovorna institucija, već 10 godina u kontinuitetu sprovodi finansijsku edukaciju građana, pre svega dece i omladine.

nbs2


Najveći deo tih aktivnosti odvija se u Centru za posetioce, odnosno kroz posete izložbeno-edukativnom prostoru NBS. Posetioci u izložbenom prostoru banke u Ulici kralja Petra 12, gde se upoznaju se sa istorijatom korišćenja novca na tlu Srbije, i koji u proseku godišnje poseti više od 30.000 ljudi, prvenstveno organizovane grupe školske dece, dobijaju minijaturne čokoladice sa oslikanim novčanicama.
Čokoladice težine 5 grama nabavljaju se godišnje ‎u proseku u količini od oko 200 kg (u zavisnosti od planova edukacije i potreba), čija vrednost iznosi oko 4 dinara po čokoladici.
Likovna rešenja na omotnicama prikazuju apoene novčanica koje emituje ili je emitovala Narodna banka Srbije kroz istoriju što predstavlja ujedno i promociju srpske nacionalne baštine. Grafičko rešenje i pripremu za štampu omotnica dostavlja Narodna banka Srbije. Čokoladice od 5 grama namenjene su i posetiocima u gradovima širom Srbije u kojima gostuje Narodna banka sa svojim izložbenim i edukativnim programima, prvenstveno prilikom održavanja radionica za učenike osnovnih i srednjih škola na temu upravljanja budžetom, prepoznavanja falsifikata, istorijata i obeležja novčanice ,kao i prilikom društveno-kulturnih programa kao što su Međunarodni dan Frankofonije, Međunarodna nedelja novca, Dani evropske baštine i Dan otvorenih vrata NBS.

Čokoladice se nabavljaju po strogo utvrđenim i kontrolisanim procedurama, a nabavke se planiraju dugoročno. Prva nabavka pokrenuta je 2007. godine, po ugledu na centralne banke u Evropi i u svetu – takvu praksu ima i Evropska centralna banka (fotografije u prilogu). Prilikom nabavke, tražio se najpovoljniji ponuđač koji u svom proizvodnom programu već ima kalup za izradu mini čokoladica pravougaonog oblika forme mini novčanice, što smanjuje cenu nabavke.
Narodna banka Srbije poziva sve građane da sa svojom decom dođu u Centar za posetioce, odnosno izložbeno-edukativni prostor NBS, u kojem mogu da vide istorijat korišćenja novca na tlu Srbije, izložbu posvećenu obeležjima zaštite novčanica od falsifikovanja, kao i izložbu kojom je prikazan proces izrade kovanog novca.
Podsećamo da je NBS jedina institucija u zemlji koja ima stalnu izložbenu postavku posvećenu samo numizmatici.
Radno vreme Centra za posetioce je od 10 do 16 časova, a ulaz za sve posetioce i edukativne programe je besplatan.♦