Skupština Srbije – pitanja poslanika o Gašiču, Pajtiću, protestu poljoiprivrednika

Skupština Srbije – pitanja poslanika o Gašiču, Pajtiću, protestu poljoiprivrednika

24/12/2015 Off By

Naprednjaci su, tradicionalno, govorili o tome da Pajtić koristi vreme i službena vozila za stranačke aktivnosti i promociju novog programa DS, a da se na tim skupovima, kažu, osim poznatih praznih obećanja mogu čuti i uvrede na račun aktuelne vlasti.- Aleksandar Senić, zamenik šefa poslaničkog kluba SDS pitao je premijera Srbije Aleksandra Vučić kada će zaista Bratislav Gašić biti smenjen sa funkcije ministra odbrane


POSTAVLJANJEM pitanja poslanici republičkog parlamenta nastavili su sednicu sa sat vremena zakašnjenja, jer nije bilo kvoruma.

Aleksandar Senić, zamenik šefa poslaničkog kluba SDS pitao je premijera Srbije Aleksandra Vučić kada će zaista Bratislav Gašić biti smenjen sa funkcije ministra odbrane.
“Juče smo putem medija saznali da je Gašić smenjen sa funkcije, kako je moguće da Skupština Srbije o tome nije glasala? To je samo još jedan od primera kako premijer ne poštuje državne institucije i ustavni poredak”, rekao je Senić, i pitao “kako je moguće da je Vučić aktuelnu vladu sa 18 ministara sastavio za šest nedelja, a da tri nedelje ne može da nađe zamenu za Gašića”.
Senić je rekao da je to znak “da se ide na to da Gašić podnese ostavku na kraju zasedanja parlamenta i da ostane da vrši svoju funkciju do vanrednih parlamentarnih izbora”.
Naprednjaci su, tradicionalno, govorili o tome da Pajtić koristi vreme i službena vozila za stranačke aktivnosti i promociju novog programa DS, a da se na tim skupovima, kažu, osim poznatih praznih obećanja mogu čuti i uvrede na račun aktuelne vlasti.
Poslanica SNS Ivana Stojiljković upitala je Pajtića kako misli da zaposli sve ljude koji završe fakultete za samo šest meseci i zašto takav program demokrate nisu primenjivale kada su bile na vlasti.
Navodeći da je za vreme vlasti DS bez posla ostalo pola miliona građana Srbije, Stojiljkovićeva je Pajtića optužila i za zloupotrebu poljoprivrednika u političke svrhe.
“Zašto iskreno ne kažete građanima da nemate problem sa članovima SNS, već sa vašim članovima, kojih je sve manje”, navela je Stojiljković.
I socijalisti su govorili o zloupotrebi poljoprivrednika u političke svrhe, čiji je cilj, kako su naveli, prikrivanja nerada pokrajinske vlade.
Šef poslanika SPS Đorđe Milićević upitao je koliko danas radi poljoprivrednih kombinata, budući da ih je pre početka privatizacije radilo 91, da li je tačno da je 120.000 hektara završilo u nečijim rukama, da je ugašeno 500.000 radnih mesta.
“Za vreme čijeg mandata je sprovedena privatizacija poljoprivrednih kombinata? Da li su prethodnih godina strana lica mogla doći do najkvalitetnijih poseda? Kome i zašto smeta usvajanje predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu”, pitanja su koja je postavio Milićević.
Goran Ćirić iz DS rekao je da su u poslednje vreme usvojeni zakoni koji su lokalne samouprave dovele do ivice bankrota, pa je upitao predstavnike vlasti da li misle da je moguće sa 60 odsto sredstava servisirati sve obaveze i da li postoje konsolidovani izveštaji budžeta svih lokalnih samouprava i svih javnih sistema.
“Sistematski se radi na prelivanju tih budžeta prema centralnom budžetu”, rekao je Ćirić.
Poslanici su u nastavku sednice raspravljali o amandmane na predložene zakone o privrednim komorama i drugim pitanjima.♦