Uručene nagrade Privredne komore Srbije za 2015

Uručene nagrade Privredne komore Srbije za 2015

22/12/2015 Off By

Dobitnici Jubilarne nagrade PKS su Heineken Srbija Zaječar, za 120 godina uspešnog poslovanja, Zavod za javno zdravlje Leskovac, za 85 godina uspešnog poslovanja, Arriva Litas Požarevac, za 70 godina uspešnog poslovanja, Kadinjača Užice, za 70 godina uspešnog poslovanja, Institut za higijenu i tehnologiju mesa Beograd, za 60 godina uspešnog poslovanja, Rudarski institut Beograd, za 55 godina uspešnog poslovanja


 

Info: PRESS PKS

Nagrade Privredne komore Srbije za 2015. dodeljene su danas, na svečanoj sednici Skupštine PKS, kompanijama, institutima i pojedincima za uspeh u proizvodnji, privređivanju i doprinos unapređenju razvoja srpske privrede. Dodeljena su 32 priznanja – šest jubilarnih nagrada i 26 plaketa.

Dobitnici Jubilarne nagrade PKS su Heineken Srbija Zaječar, za 120 godina uspešnog poslovanja, Zavod za javno zdravlje Leskovac, za 85 godina uspešnog poslovanja, Arriva Litas Požarevac, za 70 godina uspešnog poslovanja, Kadinjača Užice, za 70 godina uspešnog poslovanja, Institut za higijenu i tehnologiju mesa Beograd, za 60 godina uspešnog poslovanja, Rudarski institut Beograd, za 55 godina uspešnog poslovanja.
Work in Progres Beograd, Jugoslovensko rečno brodarstvo Beograd, Metalac Gornji Milanovac, ITG Smederevo, Elixir Group Šabac, Visan Beograd, Kompas Tourism&Travel Novi Sad, FPM Agromehanika Boljevac, Fulgar East Zrenjanin, DIVI Užice, Duvanska industrija Bujanovac, nagrađeni su u kategoriji privrednih društava.
Pojedinci koji su se, po oceni Komisije za nagrade PKS, u 2015 svojim radom istakli u privređivanju jesu Branko Milekić, vlasnik „Forma VS“ Beograd, Miomir Nikolić, osnivač i direktor „Farmalogist“ Beograd, Đorđe Vučinić, savetnik u “Securitas Services“ Beograd, Miloš Nenezić, generalni direktor “Trayal Korporacija” Kruševac, Saša Vlaisavljević, v.d. generalnog direktora Aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, Miroljub Sadžaković, suvlasnik „Gas-Teh“ Inđija, Goran Janković, direktor „Inmold Plast“ Požega.
Nagrada za inovativnost i postignute rezultate u nauci uručena je dr Slobodanu Petroviću, profesoru Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dok je naš istaknuti glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić dobitnik Nagrade za poseban doprinos razvoju kreativne industrije i afirmaciji PKS.
Za doprinos informisanju javnosti o poslovanju srpske privrede i PKS nagrađeni su urednici Tanjuga Biljana Simić i Zoran Mirković, novinari Tanjuga Anđelko Utješanović i Marko Petković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS Desimir Čantrak i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTV Pink Goran Gmitrić.
U radnom delu sednice Skupštine Marko Čadež, predsednik PKS predstavio je rezultate rada Komore u proteklih godinu dana, podsetivši na proces modernizacije komorskog sistema, uvođenje novih usluga privredi, efikasniju komunikaciju sa poslovnom zajednicom, pojačanu međunarodnu aktivnost i regionalnu saradnju PKS, kao i aktivnosti na unapređenju regulatornog okvira.
„Naš imperativ je da pružamo dobre i korisne usluge – da budemo još bolji i efikasniji servis privredi. Podrška je obezbeđena i privrednicima koji već rade i žele do boljih rezultata, kao i onima koji počinju svoj biznis“, rekao je predsednik PKS.
Ukazujući da je Predlog zakona o komorskom sistemu u skupštinskoj proceduri, Čadež je rekao da je cilj da se tim propisom obezbedi reprezentativnost privrede u celini, veća jednakost svih kompanija u zastupanju interesa pred državnim organima i na međunarodnom tržištu. Važan rezultat koji očekujemo novim zakonom jeste i solidarnost velikih sa malima, jer teret obaveznog članstva omogućava veću podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, naveo je predsednik PKS.
Sednici Skupštine PKS prisustvovao je Željko Sertić, ministar privrede koji je izrazio podršku resornog ministarstva ali i naglasio da su pred Komorom velike obaveze i odgovornost u efikasnom i ravnopravnom zastupanju interesa privrede.
Predrag Nikolić, savetnik predsednika PKS u radnom delu sednice predstavio je plan rada Komore u narednoj godini istakvši da će fokus biti na završetku procesa modernizacije – usklađivanju rada svih komora i stvaranju jedinstvenog i održivog sistema, koji će biti efikasan servis privredi i poudan partner vladi.
„Uz internacionalizaciju poslovanja i podršku izvoznicima, ali i privredi u celini, PKS će nastojati da se pozicionira kao najvažniji partner Vladi Srbije u stvaranju ekonomskog ambijenta koji omogućava funkcionisanje i napredak privrednih i preduzetničkih delatnosti. Želimo da budemo asocijacija bez čijeg mišljenja neće biti moguće doneti nijednu odluku važnu za privredu. Jačaćemo partnerstva sa međunarodnim privrednim komorama i asocijacijama čime želimo da postignemo još jedan cilj – da prezentujemo investicione potencijale i podstaknemo ulaganja“, naglasio je Nikolić.
Na sednici Skupštine PKS razmatrana su privredna kretanja i makroekonomski pokazatelji u 2015. godini. Uz nastavak reformskih procesa, ključni zadaci ekonomske politike u 2016, kako je istaknuto, biće jačanje makroekonomske stabilnosti, intenziviranje infrastrukturnih ulaganja, privlačenje novih investitora, rast zaposlenosti, proizvodnje i BDP-a, podizanje efikasnosti i konkurentnosti srpske privrede i smanjivanje javne potrošnje.
Skupština PKS na sednici izabrala je Miroljuba Aleksića, vlasnika Alco grupe za potpredsednika PKS i produžila mandat Miroslavu Miletiću, potpredsedniku PKS.
Pre sednice Skupštine PKS održana je sednica Upravnog odbora na kojoj je utvrđen predlog Plana rada PKS za 2016, prateći programi i pravilnici, kao i druge odluke važne za rad i efikasno funkcionisanje komorskog sistema.♦