Aktivisti sutra na saslušanju zbog ukazivanja na kršenje zakona u vezi sa projektom Beograd na vodi

Aktivisti sutra na saslušanju zbog ukazivanja na kršenje zakona u vezi sa projektom Beograd na vodi

17/12/2015 Off By

Dvojica predstavnika inicijative Ne da(vi)mo Beograd sjutra će biti saslušani u Prekršajnom sudu zbog kršenja Zakona o okupljanju građana – istog zakona koji je prethodno Ustavni sud oglasio neustavnim


Info: PRESS NE DA(VI)MO BEOGRAD

PROTIV dvojice naših aktivista pokrenut je postupak jer su 30. jula organizovali skup povodom isteka privremene dozvole za rad restorana Savanova, lažnog promotivnog štanda “Beograda na vodi”, na šetalištu izgrađenom bez građevinske dozvole – upravo kako bi se ukazalo na kršenje zakona!

Članovi inicijative prijave su dobili jer “nisu podneli zahtev za održavanje javnog skupa nadležnom organu u zakonskom roku čime su prekršili odredbe Zakona o okupljanju građana”, navedeno je u objašnjenju prijave.
Podsećamo, protest povodom isteka privremene jednogodišnje dozvole izdate prvom objektu “Beograd na vodi” – restoranu “Savanova” održan je 30. jula, a tada je prolaz do te privatne kafane grupi od više stotina građana branio kordon policije.
Zauzimanjem javne površine uz desnu obalu reke Save, u centru Beograda, Savanova je izgrađena kao privatna kafana, pod izgovorom da se radi o izložbenom štandu za promociju projekta “Beograd na vodi”. Uz kršenje propisa i ubrzavanje procedura, dozvolu za postavljenje ovog privremenog objekta površine 670 kvadratnih metara, gradske službe (Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, JKP Zelenilo, JVP Beogradvode i Opština Savski venac) izdale su za samo jedan dan!
Promotivni štand je reklamiran kao donacija “arapskog partnera”, međutim potvrdu da je donacije zaista i bilo, javnosti i dalje nije poznato. Odgovor na ovo pitanje, kao i na pitanje ko koristi ovaj objekat, firma “Beograd na vodi” d.o.o, kojoj je izdata dozvola za njegovo postavljanje, odbija da dostavi.
Vlasti su zakone prekršile i radovima na uređenju “ogledne promenade” na Savskom šetalištu, jer nije postojao niti jedan papir ili dozvola koji su dopuštali njenu izgradnju.
I propustom u pogledu Zakona o okupljanju, Vlada je još jednom pokazala nepoštovanje prava građana. Ustavni sud proglasio je Zakon o okupljanju neustavnim u aprilu, a stupanje na snagu te odluke odloženo je za šest meseci kako bi se vlastima pružila još jedna šansa da izrade i usvoje nov zakon. To međutim nije učinjeno na vreme, nacrt novog Zakona tek je u fazi javne rasprave gde nailazi na brojne kritike, a u Srbiji je od oktobra ova oblast pravno neuređena.
Krivi jesmo zato što ne zatvaramo oči pred nepravdom i kršenjem zakona. Zato što ne ćutimo i što pozivamo i druge da ne ćute. Zato što se suprostavljamo samovolji ortaka, pajtaša, braćale i kumašina koji uzurpiraju delove Beograda pod maskom investicija, razvoja i radnih mesta.♦