Vučić: Otvaranjem poglavlja jasno je trasiran budući put Srbije

Vučić: Otvaranjem poglavlja jasno je trasiran budući put Srbije

17/12/2015 Off By

Vučić na konferenciji “The Economist: Svet u 2016” je rekao  da očekuje da će sledeća godina biti uspešnija od 2015, jer očekuje unapređenje poslovnog ambijenta, značajno veći broj investicija, veću potrošnju, rast u privatnom sektoru, više kapitalnih projekata i investicija finansiranih iz privatnih izbora, ulazak u prvih 40 zemalja na listi Svetske banke, što će generisati značajno veći privredni rast


Info: TANJUG

SRBIJA u narednih pet godina neće biti ni blizu začelja Evrope, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić, uveren da ako rešimo tri ključna problema možemo da se nađemo među razvijenijim zemljama EU po ekonomskim pokazateljima.

Ta tri ključna problema, kako je rekao, odnose se na 17 velikih društvenih firmi u restrukturiranju, nenaplative kredite i reformu javne administracije.
“Ako to budemo manje ili više dobro rešili, nema bojazni za budućnost Srbije”, rekao je Vučić na konferenciji “The Economist: Svet u 2016”.
Naveo je i da očekuje da će sledeća godina biti uspešnija od 2015, jer očekuje unapređenje poslovnog ambijenta, značajno veći broj investicija, veću potrošnju, rast u privatnom sektoru, više kapitalnih projekata i investicija finansiranih iz privatnih izbora, ulazak u prvih 40 zemalja na listi Svetske banke, što će generisati značajno veći privredni rast.
On očekuje da Srbija završi 2015. godinu sa rastom od 0,9 odsto, kao i da sledeće godine rast bude oko dva odsto, a ukoliko “budemo imali sreće sa privatizacijom” i preko dva odsto, da bi u godinama pred nama rastao.
“Nama je taj rast potreban, potrebno nam je održavanje fiskalnog deficita na niskom nivou, ulaganje u infrastrukturne projekte, poboljšanje poslovnog ambijenta”, rekao je Vučić i dodao da je zato važno i otvaranje prvih poglavlja sa EU.
Otvaranjem poglavlja, naime, kako je rekao, jasno je trasiran put Srbije, ali to znači, dodao je, i mnogo više ozbiljnih zadataka koje ćemo morati da obavimo da bismo pokazali da smo odgovorniji nego ranije.
Vučić je rekao da je za Srbiju, kao malu zemlju, važno da se prilagodi svetskim tokovima u privredi, novim naučnim, tehnološkim dostignućima, da menjamo sebe.
“Pokušaćemo da provedemo u Srbiji da nam deca osim što će šest sati učiti, dva sata provedu na poslu, a i odrasli tako sto će šest sati raditi, a dva sata učiti”, rekao je Vučić i dodao da se mora menjati i obrazovni sistem te da se zato radi na dualnom obrazovanju.
On je naveo da je posle velike recesije, ovo druga velika recesija sa kojom se suočavamo već sedmu godinu, te da se za svet ne vidi lagan i brz izlazak iz krize.
“Za nas je važno da uprkos problemima sa kojima imamo sa cenom sirovine, pre svega cenom bakra, čini mi se da smo uspeli većom ozbiljnošću radom, uspeli da napravimo rezultate koji znače izlazak iz krize”, poručio je Vučić, ali i dodao da se plaši da će novi rast dolara u odnosu na evro povećati dug Srbije.
Uveren je da ćemo u narednoj godini uspešno nastaviti unapređenje poslovnog ambijenta, navodeći da Srbija ovu godinu završava sa 1,6 milijardi evra investicija, “što nije loše za Zapadni Balkan”.
“Smanjili smo fiskalni deficit na značajni niski nivo. U godinama pred nama bi trebalo izbrisati ulogu države kao ključnog generatora, već da napravimo ambijent koji će da poboljša poslovni ambijent u našoj zemlji”, naglasio je Vučić.
Ocenio je takođe, da će pred Srbijom biti i bezbroj problema, ali da je najvažnije da se reše tri ključna – restrukturiranje 17 velikih preduzeća, nenaplativi krediti i reforma javne uprave, primetivši da je u “svima nama ostala klica smaoupravnog socijalizma” koje bi trebalo da se oslobodimo.
“Srbija ni sledeće, a ni narednih godina neće biti ni blizu začelja Evrope”, zaključio je Vučić.♦